Minister Femke Wiersma tijdens commissiedebat over stikstof, NPLG en natuur, waarbij het huidige provinciale stikstofbeleid van tafel gaat. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bijna 200 politici dringen aan op herziening van Wiersma’s besluit over NPLG

Bijna 200 provinciale politici vragen minister Wiersma om het besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien.

Bijna tweehonderd provinciale politici hebben maandag een brief gestuurd aan minister Femke Wiersma, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. De brief werd afgelopen week opgesteld op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht, nadat was uitgelekt dat Wiersma (minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma, waaraan de provincies al ruim twee jaar werken, wil laten vervallen.

Naast Volt hebben GroenLinks, CDA, PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SP en de Friese partij FNP hun naam aan de brief verbonden. De provinciale fracties die de oproep onderschrijven, vertegenwoordigen naar eigen zeggen in totaal 186 leden van de Provinciale Staten. Van GroenLinks, D66 en SP tekenden alle twaalf fracties.

‘Wat maakt u ons nou?’

Onder de kop ‘Wat maakt u ons nou?’, vragen de ondertekenaars aan Wiersma om het NPLG te handhaven en hiervoor voldoende middelen beschikbaar te stellen. Het vorige kabinet had dit programma opgezet met als doel om via een gebiedsgerichte aanpak de problemen met onder meer stikstof, natuur en waterkwaliteit aan te pakken. In hun hoofdlijnenakkoord besloten PVV, VVD, NSC en BBB echter het fonds van ruim 20 miljard euro, dat hiervoor was gereserveerd, te schrappen en nu verdwijnt het NPLG in de huidige vorm helemaal.

BBB-minister Wiersma heeft andere plannen, maar daarover kon ze afgelopen woensdag in de Tweede Kamer nog niet veel zeggen omdat het regeerprogramma nog niet af is. Niet alleen uit de oppositie, maar ook uit de coalitie in de Kamer kwam kritiek.

Boeren blijven in onzekerheid achter

“Jaren werk door heel veel ambtenaren gaat verloren, boeren blijven in onzekerheid achter, verwachtingen met gebiedspartners worden niet waargemaakt, en de natuur verslechtert verder”, zegt Amos de Jong, Statenlid van Volt in Utrecht.

Volgens de ondertekenaars van de brief, die ook een gesprek met de minister hebben aangevraagd, zorgt het schrappen van het NPLG voor nog meer vertraging en onduidelijkheid. “Hoe kunnen wij nu onze gebiedspartners recht in de ogen aankijken met een verhaal over een behoorlijk bestuur dat te vertrouwen is? Welk perspectief bieden wij onze boeren, inclusief PAS-melders, onze inwoners, onze natuur? Wij krijgen dit niet uitgelegd. Ook niet in Europa, omdat we onze afspraken zo niet kunnen naleven.”

Reacties

  1. Tuurlijk, dat is schrikken: de enorme bak geld en de totale verbouwing van het platteland ten koste van alles en iedereen en ten gunste van de onbepaalbare en bodemloze put ‘natuur’ gaat niet door! Terug naar de werkelijkheid linkse natuurfreakjes!

  2. Niets mooiers dan heel je werkzame leven te besteden aan projecten als natuurontwikkeling.
    Maar als er geen geld meer komt verdwijnt ie mooie baantje dus staan ze op achterste benen

  3. Nederland wordt te klein voor wat we allemaal willen. Overheden hebben vergunningen uitgegeven en hebben daar spijt van. Vooral veehouders hebben die vergunningen en die moeten afgenomen worden. Dat kan op verschillende manieren maar het beste zou zijn: een vrijwillige uitkoop. Gewoon dokken aan diegene die dat zelf wil en dierrechten doorstrepen.

    1. Domme praat.
      Door antidierhouderij partijen is de maatschappij een probleem aangepraat. Drie keer een leugen vertellen wordt door de maatschappij gezien als een waarheid. De linkse media doet dapper mee met deze hype.
      De tijd zal uitwijzen dat niet de dieren en de dierhouderij de schuldigen zijn, maar de maatschappij zelf die zijn problemen probeerd af te kopen door bomen te poten en dieren het land uit te jagen.

    2. 3ba5ffcc, in braband zijn al veel minder dieren. maar bijvoorbeeld de waterkwaliteit holt nog steeds achteruit door zeer slecht gezuiverd rioolwater, en ook het water uit het buitenland.( denk aan pfas, medicijnen, drugs en de pil wat wij mensen allemaal slikken) heb het nog niet over dat de watergangen vol met waternavel groeien en talloze amerikaanse rivierkreeftjes.. in de seine kon er bijna niet gezwommen worden afgelopen spelen vanwege de waterkwaliteit. ( in het seinegebied is geen intensieve veehouderij, dat zijn allemaal aanwijzingen dat de mensen zelf de vervuilers zijn.) dat zal eerst opgelost moeten worden

  4. Boeren blijven in onzekerheid?? Door het beleid van de, nu zielige, ambtenaren raken boeren in onzekerheid.

    1. als je grond nodig hebt voor te bouwen, wegen ,industrie, defensie en dan nog met bakken geld zogenaamde natuur aan leggen. en dat niet een ha maar honderden /duizenden ha . ( terwijl het niets of nouwelijks bijdraagt aan de waterkwaliteit /diversiteit) zal er na jaren van wanbeleid wel ingegrepen moeten worden..

  5. Wat een zooitje.
    En dat moet onze onbeduidende-, minuscule-, overbevolkte- , zeer ingewikkelde en probleeemvolle postzegel besturen!
    Wordt niets.

Beheer
WP Admin