Een door phtophthora aangetaste aardappelplant. Schimmelachtige infecties zullen door klimaatverandering vaker voorkomen, verwachten Britse onderzoekers. - Foto: Misset AkkerbouwNieuws

Belang gewasbescherming neemt toe bij klimaatverandering

Het belang van gewasbescherming neemt toe bij klimaatverandering, concluderen Britse onderzoekers.

Hun onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

De onderzoekers van het Departement Biologie van de Universiteit Utrecht en het Department of Biosciences van de University of Exeter (Vereningd Koninkrijk) stellen dat klimaatverandering ertoe leidt dat de opbrengst van verschillende teelten in noordelijker gelegen gebieden zal toenemen. Tot nu toe werd er echter nauwelijks onderzocht wat de mogelijke effecten van (veranderende) ziektedruk als gevolg van klimaatverandering zullen zijn.

Voorbereiden op meer ziekten en plagen

De wetenschappers concluderen dat boeren in enkele van de meest productieve landbouwregio’s rekening moeten houden met een drastische verandering van de reeks ziekten en plagen waarmee ze worden geconfronteerd. De landbouw zal zich moeten voorbereiden – niet alleen op de voordelen van de klimaatverandering, maar ook op de nieuwe factoren die de oogst teniet kunnen doen, aldus de onderzoekers.

Invloed van schimmels neemt toe

Zij keken naar twaalf gewassen, waaronder mais, tarwe, soja en rijst. Met name in de noordelijker gelegen gebieden zal de invloed van schimmels en schimmelachtige infecties (zoals phytophthora) toenemen, stellen de onderzoekers.

Zij concluderen dat de mogelijke toename van de ziekte- en plaagdruk een potentieel risico is voor de voedselzekerheid. Die dreiging versterkt de noodzaak van zorgvuldige gewasbescherming, aldus de onderzoekers.

Reacties

  1. Tony Heller is helemaal geen klimaat ontkenner! Je maakt je er net als de meesten wel heel erg makkelijk van af @ Marie Ellen Lieshout. Tony Heller pakt de cijvers er bij en nodigd iedereen uit om deze cijvers te weerleggen. Als bijvoorbeeld de bloedhete “dustbowl” dertiger jaren worden aangepast om het veel koelere heden heter te laten lijken dan laat hij deze klimaat fraude zien en hoe de cijvers zijn veranderd. Als je tegenwoordig niet in het narratief meegaat wordt je voor rotte vis uitgemaakt en op alle mogelijke manieren gesensureerd en monddood gemaakt in plaats met cijvers het tegendeel te bewijzen.

  2. @Marie Ellen Lieshout Canada, Australie, de US, zuid Amerika en tal van andere landen warmen ruim twee keer zo snel op dan de rest van de wereld. Daarom is het beter om naar de ongemanipuleerde data te kijken. Zie link. deze reactie is automatisch gemodereerd

    1. Volgens KNMI is dit onjuiste informatie: “De temperatuur in Nederland is in de afgelopen drie decennia toegenomen met gemiddeld 1,1 °C. Dat is ruim twee keer zoveel als de toename van de wereldgemiddelde temperatuur in dezelfde periode. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de jaartemperatuur met ruim 2 °C toegenomen.”

  3. De afgelopen 40+ jaar is de temperatuur denken ze 0.1-0.2C toegenomen voor zo ver dat het te meten is. Dat betekent dat de Friezen 200 tot 400 jaar de tijd hebben om zich aan te passen aan de schimmels en plagen die zich nu in Brabant, Belgie of noord Frankrijk bevinden.

    1. “De temperatuur in Nederland is in de afgelopen drie decennia toegenomen met gemiddeld 1,1 °C. Dat is ruim twee keer zoveel als de toename van de wereldgemiddelde temperatuur in dezelfde periode. Sinds het begin van de metingen in 1901 is de jaartemperatuur met ruim 2 °C toegenomen.”
      (data KNMI).

Beheer
WP Admin