Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Begin gemaakt met Zeeuwse pootaardappeloogst

Het pootaardappelareaal in het zuidwesten groeit. Vooral jonge ondernemers starten met de teelt van pootaardappelen. Jeroen Boonman in Heinkenszand haalt zijn eerste oogst binnen.

In de net opgeleverde schuur wordt het pootgoed met de boxenvuller in kisten gedraaid.

Jeroen Boonman in Heinkenszand op Zuid-Beveland teelde dit jaar voor het eerst pootaardappelen. De eerste vracht Fontane gaat over de stortbak. - Foto's: Anton Dingemanse

Loonbedrijf Knuit rooit deze 4 ha Fontane pootgoed met een 4-rijige Dewulf rooier.

Boonman plantte klasse S als uitgangsmateriaal. Om te voorkomen dat de aardappelen beschadigen komt bij het rooien veel grond mee. De axiaalset was daarom ook uitgeschakeld.

Het product op de inschuurlijn ziet er goed uit. Het perceel is vanwege de droogte deze zomer 3x beregend met 20 millimeter water. Het levert nu een normale opbrengst op.

Terwijl het rooiwerk al aan de gang is, leggen monteurs van het bouwbedrijf de laatste hand aan de koelcel.

Boonman stapelt de eerste nieuwe kisten in de bewaring.

De Schouten sorteermachine staat voorlopig nog in de hoek.

Inmiddels zijn op het veld de kopakkers gerooid en is het perceel doorgestoken.

Bij Wilfred Bral in Vogelwaarde op Zeeuws-Vlaanderen wordt ook pootgoed gerooid. Het rooiwerk is uitbesteed aan loonbedrijf Dekker-Haartsen uit Biervliet.

Op dit perceel van 8 hectare teelt Bral 5 rassen pootgoed van verschillende klassen. Chauffeur Ivo Haartsen heeft het teeltoverzicht van dit perceel gekregen. Daarop staan in verschillende kleuren de rassen en klassen.

Het eind van het ene ras en het begin van een ander ras is gemarkeerd. Voordat een volgend ras wordt gerooid moet de rooier helemaal aardappelvrij gemaakt worden.

De grond is zo zacht dat bijna alles al door de rooimat valt. Met een snelheid van 7 kilometer per uur blijft er nog een beetje grond op de rooimat achter.

De aardappelen op de leesband hebben alleen nog wat aanhangende grond ter bescherming. Dit perceel is niet beregend, het aantal knollen is minder en de sortering grover. De opbrengst valt daardoor wat lager uit dan normaal.

Bral was al eerder met rooien begonnen, maar toen bleek dat er te veel moederknollen meekwamen. Door het uitstel liepen sommige planten weer uit. Op zich is dit geen probleem, alleen is er door de loofontwikkeling kans op ziektebesmetting.

Het pootgoed wordt via stortbak en kistenvuller in de kisten gedaan.

In de schuur is het spitsuur. Terwijl een volle kist wordt weggebracht, wordt snel een lege kist op de vrijgekomen plaats gezet.

De volle kisten gaan in de cel met mechanische koeling om daar te drogen.

Beheer
WP Admin