Bedrijfsopvolger Kees Luttikhuis: "Onze stal is gedateerd en net iets te krap voor de grote Holsteins." - Foto's: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Kees: ‘Onze zuivere Holsteins gaan eruit’

Het dorp ligt vlakbij. Bedreiging? Welnee, bedrijfsopvolger Kees Luttikhuis ziet dat als een kans.

Bedrijfsopvolger Kees Luttikhuis wil met zelfzuivelen en A2-melk iets unieks bieden. Zijn grote voorbeeld zijn boeren die out of the box denken en niet bang zijn om op een andere manier te boeren.

Lees verder onder de foto‘s

Foto: 2
Kees: "Ons bedrijf ligt vlak bij het dorp. Dat zie ik als een kans. Ik zeg altijd maar zo: ik dans op de muziek die draait. Van onze ligging is gebruik te maken bijvoorbeeld door te gaan zelfzuivelen. In combinatie met die A2-melk bieden we dan iets unieks.”

We zijn niet gangbaar, niet biologisch, we zijn logisch

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

“We zeggen thuis altijd dat we niet gangbaar zijn en niet biologisch, we zijn logisch. Van beide wil ik wat meepakken. Bijvoorbeeld grasklaver van de bio-kant en de mogelijkheid om antibiotica te kunnen gebruiken van de gangbare kant. Dat kan met bio ook wel, alleen heb je dan te maken met een veel lagere dagdosering.

Vier jaar geleden begonnen we met driewegkruisen. Daar wil ik later mee doorgaan. De zuivere Holsteins gaan eruit. Die insemineren we nu met Jersey en die weer met Braun Swiss. En dan weer met Holstein en zo verder. Waarom? Onze stal is gedateerd en net iets te krap voor de grote Holsteins. Met deze kruising zijn de koeien kleiner, maar blijft de productie overeind.”

A2A2-eiwit

Kees: “We zitten momenteel op 26,5 liter per dag met 4,95 procent vet en 3,70 procent eiwit. Niet gek, maar het kan beter. De eerste vaarzen komen nu aan de melk en het ziet er goed uit. We selecteren op het A2A2-eiwit, zodat de melk ook goed te verdragen is voor mensen die gewone koemelk niet goed kunnen verteren.”

Kees:
Kees: "Ons bedrijf ligt vlak bij het dorp. Dat zie ik als een kans. Ik zeg altijd maar zo: ik dans op de muziek die draait. Van onze ligging is gebruik te maken bijvoorbeeld door te gaan zelfzuivelen. In combinatie met die A2-melk bieden we dan iets unieks.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Boeren die out of the box kunnen denken en niet bang zijn om op een andere manier te boeren.”

Het mooiste werk vind ik…

“’s Ochtends de koeien naar de wei brengen. Als ze in een treintje achter elkaar lopen, dat is echt prachtig. En dan dat geluid als ze beginnen te grazen, fantastisch.”

Ik heb een hekel aan…

“Sleutelen aan machines. Dat ligt me gewoon niet zo.”

"Ik ontvang hier graag mensen om uit te leggen hoe we werken en met een melkrobot kan ik daar beter tijd voor vrijmaken", aldus bedrijfsopvolger Kees.

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik er grond van kopen en investeren in een melkrobot. De huidige melkstal, een Sac 2×7 70 graden, is een keer aan vervanging toe. Ik heb helemaal geen hekel aan melken, maar met een automatisch systeem kun je flexibeler zijn.”

Over vijf jaar dan…

“Misschien is er dan een begin gemaakt met het aanpassen van de stal. We willen toe naar diepstrooiselboxen of een potstalsysteem. Het doel is om meer vaste mest te krijgen voor meer biodiversiteit. En wie weet staat er dan wel een automaat aan de weg waar mensen zelf melk kunnen tappen.”

Lees ook: A2A2-melk van Normandiërs vindt prima weg naar consument

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin