Partner
Foto: Axiom VarkensPartner

Axiom genetica, leider in de Franse genetica

Met reeds 30 jaar ontwikkeling in de varkensgenetica is Axiom marktleider in Frankrijk. De genetische selectie, onderzoek en innovatie in de hoogwaardige genen houdt onze organisatie elke dag bezig. Ons doel is om u ons genetisch potentieel aan te bieden voor uw bedrijf dat voldoet aan de verwachte technisch-economische waarden alsook verbetering van het werkcomfort.

Axiom telt achttien fokkerijen in Frankrijk, waarvan dertien fokkerijen voor de moederlijnen en vijf fokkerijen voor de vaderlijnen. Daarnaast beschikken we over alsook een testbedrijf waarmee het mogelijk is ’s werelds grootste verzameling datagegevens in de selectie te verwerken. De selectie wordt gemaakt in de bedrijven van Axiom of bij fokkerijen onder contract die hun knowhow willen delen met Axiom.

Van fundamenteel onderzoek tot de ontwikkeling voor een concrete toepassing, Ons Axiom R&D-team haalt het beste uit de technologieën door de ontwikkeling van exclusieve tools. Deze hebben invloed op vier werkdoelen die inspelen op:

  • De moedereigenschappen die zorgen voor zware, talrijke, homogene en winstgevende biggen, gecombineerd met gedrag van de zeug.
  • Een voerefficiëntie die winstgevend is, ongeacht het voer
  • De vleeskwaliteit die voldoet aan de marktaanvraag
  • De Immuniteit en robuustheid waarbij het potentieel van dieren onder verschillende omstandigheden wordt uitgedrukt.

Axiom heeft nu een volledig gamma met twee nieuwe producten.

Valens-beer: uitmuntend op alle criteria!

De Valens, de nieuwe beer van Axiom, voldoet perfect aan onze eerste doelstelling: u het beste genetische potentieel voor uw varkensbedrijf aanbieden, dat zowel aan de verwachte technische en economische resultaten voldoet alsook het werkcomfort verbetert. Dit is het resultaat van een doelgerichte genetische selectie op basis van vooropgestelde selectiecriteria. Deze beer is speciaal ontworpen om aan de marktafzet met de belangrijkste eisen te voldoen.

Door de selectie garanderen we een groei van meer dan 1100 g/dag en een voederconversie van minder dan 2.09. Deze criteria zorgen ervoor dat de Valens-beer een winstgevende beer is met één van de laagste voederkosten op de markt.

Met kenmerken als héél mager en afwezigheid van berengeur, is de Valens-beer uitstekend geschikt voor de intacte beren. Met een spierdikte van 70.6 mm en een spekdikte van minder dan 6.3 mm is deze beer direct geselecteerd voor zijn karkaskwaliteit en het rendement. Deze kwaliteiten hebben een direct effect op de verbetering van de karkasindeling via een toename van de vleeskwaliteit met 0.5 punten per mestvarken.

Dankzij het NN-profiel (Halothaan negatief) van deze beer zijn de biggen sterk en autonoom bij de geboorte. Hierdoor is er een goede bigvitaliteit en een voldoende opname van de biest, wat een uitstekende immuniteit garandeert. De genetische aspecten van de Valens zorgen voor een gemakkelijk management van de dieren.

Deze progressie, gekoppeld aan de kennis en de ervaring bij Axiom, zorgt voor een totale economische winst van minstens € 2,70 per mestvarken! Naast dit economisch resultaat biedt Axiom ondersteuning aan om de klant mee technisch en economisch te begeleiden.

Vénus: de zeug die beantwoordt aan de welzijnsnormen

De nieuwe zeug, Venus, is een kruising tussen de AXA-zeug en de Large White-beer van Axiom. De Vénus-zeug is gericht op het welzijn en beantwoordt perfect aan de drie onderstaande normen via de selectiecriteria

  • Gemoedsrust voor de varkenshouder
  • Welzijn gegarandeerd voor het dier
  • Garantie van technisch-economische resultaten

De vier gekozen selectiecriteria van Axiom om deze normen te beantwoorden zijn:

1 – Welzijn van de zeug

De Vénus-zeug garandeert het welzijn van de moederdieren alsook van de nakomelingen. Deze dieren passen zich perfect aan, ongeacht huisvesting- en opfoksysteem (vrijloop in kraamstal, groepshuisvesting, op stro, etc). De Vénus-dieren profiteren volop van onze “bien-naître” index. Een selectiecriteria, exclusief voor Axiom, waarbij de dieren die het beste werpgedrag hebben in verschillende soorten huisvestingsmodellen geselecteerd worden. De Vénus-zeug is een rustige en zeer autonome zeug, wat de arbeid rond het werpen vereenvoudigd.

2 – Kwalitatieve biggen

Geselecteerd aan de hand van onze GMQqmat-criteria (dat betrekking heeft op de vruchtbaarheid, de melk- en de toomkwaliteit), kan de Venus-zeug veertien zware en homogene biggen spenen.

Vruchtbaarheid, gewicht en uniformiteit zijn de sleutelwoorden in dit selectiecriterium. De Venus- zeug heeft bovendien gemiddeld 16,3 functionele tepels en wordt bovendien ook geselecteerd op de “Piglet Quality Index”. Dit is een index die Axiom samen met andere selectietools heeft ontwikkeld om u vanaf de geboorte kwalitatieve biggen aan te bieden.

3 – Een zeug waarmee je gemakkelijk werkt

De Vénus -zeug is het resultaat van een selectiestrategie die voornamelijk gebaseerd is op het respect en het welzijn van de varkenshouders, door middel van rustige en autonome dieren te hebben in de verschillende fasen van de varkenshouderij. De Venus-zeug is essentieel voor een eenvoudig management, past zich aan alle soorten voeder aan, blijft winstgevend met lage vernieuwingskosten. Dankzij onze exclusieve selectie tools kunnen wij een moederdier aanbieden waarmee comfortabel te werken is, waarbij berigheid gemakkelijk op te sporen is, die een hoge vruchtbaarheid heeft (>92%) en onberispelijk robuust is. Alle elementen die nodig zijn voor een lange en succesvolle duurzaamheid van de zeug.

4 – Gemak, rust en rendement bij de vleesvarkens

Naast het welzijn van varkenshouder en dier blijft de technisch-economische benadering voorop staan van de Vénus-zeug. De Vénus-zeug beantwoordt aan de welzijnsnormen van vandaag en voor morgen alsook voor de markt van de intacte beren, het behoud van lange staarten en de werkmethodes op een varkensbedrijf. Bij alle selectielijnen zijn de voederconversie en de karkaskwaliteit een integraal onderdeel in het selectieproces. Dankzij deze innovatie kunnen wij u gelten aanbieden die het beste rendement leveren.

Als Franse leider in de genetica en dankzij een compleet aanbod op de markt met zes beren en twee gelten, is het de combinatie van onze genetica, onze inzet en uw passie die het potentieel van uw bedrijf kunnen bereiken.

Tekst gaat door onder de video

Meer weten? Ga dan naar www.axiom-genetics.com, of neem contact op met Sigrid Willems via swillems@axiom-genetics.com of 0033 622 96 80 94

Beheer
WP Admin