Het is voor het eerst dat Afrikaanse varkenspest (AVP) is gevonden bij een wild zwijn in Griekenland. - Foto: Canva VarkensNieuws

AVP duikt op onder wilde zwijnen in Griekenland

Het Afrikaanse varkenspestvirus is opgedoken in de wilde-zwijnenpopulatie in Griekenland. Het virus werd gevonden in een dood wild zwijn op 18 januari.

Het karkas lag in de buurt van de plaats Neo Petritsi in de regio Centraal-Macedonië. Die locatie is vrij bergachtig, op zo’n 7 kilometer hemelsbreed van de grens met Bulgarije. In dat land is AVP al een paar jaar lang een probleem in onder meer wilde zwijnen.

Lees verder onder de kaart

Drie jaar geleden ook één AVP-geval

Hoewel het voor het eerst is dat het virus is opgedoken onder wilde zwijnen in Griekenland, maakte het land al eerder kennis met AVP. Bijna drie jaar geleden, begin februari 2020, testte een Griekse backyard farm positief op AVP. Dat bleek een alleenstaand geval te zijn. Dit gebeurde in de buurt van de stad Serres, ook in Centraal-Macedonië, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de huidige vindplaats. Die boerderij had 32 varkens waarvan er eentje besmet bleek.

Griekenland importeert vooral en is voor ongeveer een derde zelfvoorzienend voor varkensvlees.


Nieuwsbrief varkensgezondheid

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen varkensgezondheid.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin