Australische boeren verwachten dit jaar een tarweoogst van 25,5 miljoen ton, wat 1 miljoen ton meer is dan eerdere voorspellingen, maar aanzienlijk minder dan de recordoogst van meer dan 40 miljoen ton vorig jaar. - Foto: Canva/Getty Images AkkerbouwNieuws

Amerikaans ministerie verhoogt prognose tarweconsumptie

De verwachtingen omtrent het wereldwijde verbruik van tarwe trekken weer wat aan. Dat komt naar voren uit het nieuwste graanrapport Wasde van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

In de uitgave van december maakt USDA melding van een hogere inschatting van het verbruik in veevoer in de Europese Unie, Thailand en Zuid-Korea in vergelijking met de raming van vorige maand. Daarnaast denkt men dat China meer tarwe gaat consumeren via humane voeding en industrieel gebruik.

Lees verder onder de grafiek

Iets meer consumptie tarwe

Vorig jaar stagneerde het wereldwijde verbruik van tarwe op een niveau van 792 miljoen ton, blijkt uit cijfers van USDA. Dit jaar lijkt de consumptie een fractie toe te nemen, al blijft het verschil vooralsnog beperkt tot minder dan 3 miljoen ton. In procenten komt dat neer op een plus van 0,3 tot 0,4%. Sinds de sprong van bijna 5% naar een consumptie van 782 miljoen ton in 2020-’21 is niet zo heel veel veranderd in het wereldwijde tarweverbruik.

Het productiecijfer van tarwe is ten opzichte van november ook wat verhoogd. De nieuwe indicatie gaat uit van wereldwijde oogst van 783 miljoen ton in 2023-’24. De verhoging vloeit voort uit hogere officiële opbrengstverwachtingen in Australië en Canada. Daar staat een lagere inschatting in Brazilië tegenover.

Lees ook de marktanalyse graanprijzen

Minder tarwe van het land in Australië en Canada

In Australië rekent men nu op een oogst van 25,5 miljoen ton, dat is 1 miljoen ton meer dan de USDA-raming van november. Ondanks deze bijstelling blijft dat een heel kleine oogst. Vorig jaar werd in Australië nog een recordoogst binnengehaald van meer dan 40 miljoen ton. In Canada is de prognose bijgesteld naar bijna 32 miljoen ton. Ook dat blijft minder dan de oogst van 34,4 miljoen ton in 2022-’23.

De raming voor Brazilië blijft nu steken op 8,4 miljoen ton in 2023-’24, terwijl een maand geleden nog gerekend werd op 9,4 miljoen ton. Het voorgaande seizoen kwam de oogst daar nog uit op 10,6 miljoen ton tarwe.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin