AkkerbouwNieuws

Akkoord Plantum en WUR over rassenonderzoek granen

Wageningen – Wageningen UR gaat het rassenonderzoek naar granen de komende vijf jaar uitvoeren voor Plantum. WUR deed dat al voor het Productschap Akkerbouw (PA).

Maar dat wordt opgeheven, waardoor de PA-bijdrage aan het rassenonderzoek vanaf dit jaar vervalt.

Plantum wil het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek voortzetten, zegt beleidsmedewerker Marian de Beuze van de organisatie van kweekbedrijven. “Er is geen collectieve bijdrage van de telers meer door het opheffen van het productschap. Daarom zocht Plantum naar een proefopzet waarbij betrouwbaar onderzoek kan worden uitgevoerd in de belangrijkste teeltgebieden tegen acceptabele kosten. Vanaf dit jaar wordt het onderzoek helemaal betaald door de kwekers.”

Het rassenonderzoek wordt uitgevoerd op minder locaties, zegt De Beuze. “Maar wel op zowel zand-, dal- als kleigrond.”

Het rassenonderzoek wordt gedaan bij wintertarwe, zomertarwe en zomergerst. De telers droegen daar in 2013 via het Fonds Teeltaangelegenheden van het productschap 228.679 euro aan bij, zegt PA-beleidsmedewerker David Kasse. “Dat was bijna de helft van alle kosten voor het rassenonderzoek naar graan. De rest is betaald door de kwekers.”

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen
  • Beheer
    WP Admin