Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Agria’s schoon aan fritesbakker leveren

Cees van Oorschot in Achthuizen (Z.-H.) wast een partij Agria fritesaardappelen voor een collega teler. De partij wordt ook nog nagelezen, zodat alle tarra er uit is.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

 • Fritesaardappelen
 • Aardappelvlokken
 • Exportaardappelen
 • Pootgoed
 • Tafelaardappelen
 • Voeraardappelen
 • Aan het begin van de opvoerband vindt een laatste controle plaats. Een ongewenste knol, tegen rode jas, gaat bij de tarra.

  Sommige afnemers willen agrarische producten schoon aangeleverd hebben. Wasbedrijf Van Oorschot van Cees van Oorschot uit het Zuid-Hollandse Achthuizen investeerde in een wasinstallatie om ook voor collega telers aardappelen, knolselderij of uien te kunnen wassen. Foto's: Anton Dingemanse

  Van Oorschot kan alles wassen. Van de reguliere gewassen, zoals peen, knolselderij, aardappel tot bieslookpollen en zelfs uien. Nu wordt een partij Agria's, bestemd voor friet, gewassen.

  De aardappelen gaan via de stortbak het wastraject in. Naast de stortbak staat nog een partij knolselderij in kuubkisten die eerder zijn gewassen.

  De aardappelen komen uit de wastrommel waar ze grondig zijn gereinigd door een door Van Oorschot zelf ontwikkelde methode. Daarna gaan ze in een nareinigingstraject.

  Reiniging houdt niet alleen wassen in, maar ook het verwijderen van loof, blad- en wortelresten. Hier gaat de aardappelstroom via egelband naar een laatste spoelbad en van daaruit op een zeefmat naar de leeskamer.

  Soms stroopt het bij de egelband wat op. Dan wordt de rommel handmatig verwijderd.

  In de leeskamer worden door 6 medewerkers de groene, beschadigde en misvormde knollen uitgelezen.

  Deze vrachtwagen is vol en wordt afgedekt voor het vervoer naar de fritesfabriek.

  Eerst moet nog gewogen worden op de weegbrug bij het bedrijf. De volgende vrachtwagen staat klaar om de laadplaats in te nemen. Alle binnenkomende en uitgaande vrachten worden gewogen. De uitgesorteerde aardappelen gaan na weging weg als veevoer.

  De volgende vrachtwagen wordt vol gedraaid. De aardappelen zijn brandschoon, daar kan de frietbakker goed frieten van maken.

  Inmiddels wordt de volgende vracht aardappelen uit de bewaring naar de stortbak gemanoeuvreerd om het schoningstraject te doorlopen. Het spoelwater en grondtarra worden continu bemonsterd. Wanneer een partij grond is gelabeld met een schone grondverklaring kan die door telers worden gebruikt voor bodemverbetering of worden aangewend voor bijvoorbeeld infrastructurele werken.

  Beheer
  WP Admin