Foto: Canva VarkensNieuws

Afrikaanse varkenspest is terug in Tsjechië

In Tsjechië is opnieuw Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het is bijna vier jaar geleden dat het land officieel AVP-vrij werd verklaard.

Na een afwezigheid van meer dan drie jaar is Afrikaanse varkenspest terug op Tsjechische bodem. Het virus werd gevonden in het karkas van een wild zwijn in de buurt van de Noord-Tsjechische stad Liberec. Op basis van geografische gegevens van de wereldorganisatie voor diergezondheid (WOAH), vond de uitbraak plaats bij het dorpje Nove Mésto pod Smrkem, in de regio Liberec. Het ligt in het noorden van het land, op minder dan drie kilometer van de grens met Polen. In westelijk Polen zijn uitbraken met AVP aan de orde van de dag in de laatste jaren.

Tsjechië sinds 2019 virusvrij

Tsjechië was juist één van de twee landen in de recente geschiedenis die het AVP-virus onder wilde zwijnen het land uit had weten te werken. Een eerdere golf vond plaats rondom Zlín, meer naar het zuiden. Daar betrof het een enkele infectie, die onder controle gehouden kon worden door de zone goed af te grendelen. Uiteindelijk zijn daar tussen de 220 en 230 dieren het slachtoffer geworden. In februari 2019 werd Tsjechië officieel vrij van AVP verklaard.

Infectiedruk vanuit Polen

De huidige uitbraak lijkt gerelateerd aan infectiedruk aan de andere zijde van de grens, op eenzelfde manier als waar ook Duitsland mee kampt.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin