Een Italiaans varkensbedrijf ter illustratie. Dit bedrijf is niet door Afrikaanse varkenspest (AVP) getroffen. De laatste uitbraken van AVP zijn in de varkensrijke regio Lombardije. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Afrikaanse varkenspest (AVP) vindt haar weg in Noord-Italiaanse varkens

Afrikaanse varkenspest (AVP) is nu ook opgedoken op boerderijen in Noord-Italië. Het is een volgende stap in een opmars die Italië geleidelijk meer in zijn greep krijgt.

Het noorden van Italië is het kloppende hart van ’s lands varkenshouderij. Met name de regio Lombardije is een zwaargewicht – en precies daar is nu ook Afrikaanse varkenspest opgedoken. Eind augustus was de infectie met AVP bevestigd op drie varkensboerderijen in de Lombardische provincie Pavia. Het gaat om kleine bedrijven met respectievelijk 166, 26 en 31 dieren die circa 16 kilometer van elkaar liggen. Een vierde bedrijf met 8.000 varkens is verdacht.

Besmetting Afrikaanse varkenspest laat gemeld

Met name de uitbraken in de gemeente Zinasco zijn voor de lokale autoriteiten een punt van zorg, omdat het erop lijkt dat varkenshouders hebben geaarzeld met het inschakelen van veterinaire expertise. Juist transparantie en doortastendheid kan verdere verspreiding van het virus een halt toeroepen.

Media citeerden de lokale politicus Alessandro Beduschi, die mopperde: “Geen enkele maatregel kan zin hebben als onverantwoord gedrag of gebrek aan communicatie tijdige actie in de weg staan. Dit gebeurde zaterdag en de hele regionale varkenssector wordt in gevaar gebracht.”

Verspreiding tegengaan

Lombardije heeft transportmaatregelen aangescherpt en extra veterinaire maatregelen getroffen. Het gaat onder meer om controle van het sterftecijfer, een milt-monster van twee recentelijk gestorven varkens op de boerderij en om bloedtesten. Ook is transport binnen een straal van 10 kilometer rond de getroffen boerderijen verboden.

Virus overgesprongen vanuit zuidelijkere regio‘s

Sinds genotype II van AVP opdook bij wilde zwijnen in Italië in januari 2022, verspreidde het virus zich naar vier verschillende gebieden. Naast Noord-Italië (rond Genua) dook het virus op in zwijnenpopulaties vlakbij Rome, in Campania (ten zuiden van Napels) en in Calabrië (het uiterste zuiden). In Calabrië is het virus ook op zes kleinere boerderijen aangetroffen. Rond Rome was vorig jaar een kleine boerderij de klos.

Op het eiland Sardinië is Afrikaanse varkenspest endemisch aanwezig, maar deze situatie is al decennia oud. Dit betreft een ander genotype van het virus dan dat op het vasteland rondgaat.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin