Drone. - Foto: Anne van der Woude. AlgemeenNieuws

Advies EU: agrarische data beter beveiligen

Het is hoog tijd dat er betere regelgeving komt voor het gebruik en het eigendom van agrarische data. Dit is nodig om precisielandbouw goed van de grond te krijgen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Unie over precisielandbouw, meldt AgraEurope.

Data zijn een waardevolle grondstof, stelt de studie vast. Daardoor kan misbruik grote gevolgen hebben. Data gecombineerd met andere bedrijfsgegevens kunnen helpen trends te duiden in markten en te voorspellen hoe nieuwe technieken omarmd worden. Maar ze kunnen ook misbruikt of vervormd worden om bijvoorbeeld de termijnmarkten te manipuleren. Zulk misbruik kan leiden tot marktverstoring en oneigenlijke concurrentiemethoden.

Boer blijft eigenaar

Het rapport stelt ook dat het van groot belang is dat boeren makkelijk toegang houden tot de data afkomstig van hun bedrijf, en dat het een automatisme moet zijn dat de boer eigenaar blijft van die data. Om dit te waarborgen zou er een Europese onafhankelijke, boergerichte data-opslag moeten komen. Dit zou kunnen aanhaken bij de systemen die er al zijn voor de uitvoering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dit zou bovendien kansen bieden op vereenvoudiging van de administratie. Om te voorkomen dat kleine bedrijven de databoot missen bij de precisielandbouw, zouden producentenorganisaties een rol moeten krijgen in dataverkeer.

Drone. - Foto: Anne van der Woude.

Drone. – Foto: Anne van der Woude.

Beveiliging van drones

De rapporteurs vinden verder dat agrarische drones beter beveiligd moeten worden tegen ‘aanvallen’ – zowel fysieke als elektronische. Beveiliging is eveneens nodig als het gaat om de ‘ethische autonomie en integriteit van boeren’.

Meer lezen over precisielandbouw? Ga naar het praktijkthema

Beheer
WP Admin