Aardappelexport loopt aardig door in oktober
De Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen liep in oktober aardig door. In totaal werd bijna 69.000 ton geëxporteerd. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).
Een groot deel van de consumptie- en industrieaardappelen wordt afgezet in de buurlanden België, Duitsland en Frankrijk. En ondanks de grotere oogsten in deze landen loopt de export naar deze landen aardig goed door. Met name de sterk uitgebreide aardappelverwerking in België zorgt daar voor een grote vraag naar aardappelen.
Zo ging vorige maand bijna 34.000 ton naar onze zuiderburen. De afzet naar België was daarmee zo’n 3.300 ton groter dan in dezelfde maand vorig jaar. Een jaar geleden kampten de Belgen zelf met een zwaar tegenvallende aardappeloogst. De totale export naar België bedraagt dit seizoen al 156.605 ton. Dat is ruim 33.000 ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Lees verder onder de grafiek
Meer aardappelen naar Duitsland en Frankrijk
Ook Duitsland en Frankrijk importeren dit seizoen meer aardappelen uit Nederland, ondanks dat beide landen zelf meer aardappelen oogsten dan vorig jaar. Duitsland nam dit seizoen ruim 32.000 ton aardappelen uit Nederland af. Dat is bijna een keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. De Fransen hebben met een import van ruim 21.000 ton zo’n 3.500 ton aardappelen meer gekocht in Nederland dan vorig jaar.
Minder aardappelen naar Afrika
Minder goed verlopen de verkopen in Afrika. Onder aanvoering van Senegal en Ivoorkust hebben Afrikaanse landen dit seizoen zo’n 23.000 ton aardappelen uit Nederland laten komen. Dat is amper meer dan de helft van de 44.000 ton die vorig jaar in de eerste maanden naar Afrika ging. Ook Mauritanië en Mali kopen aanzienlijk minder dit jaar, maar eigenlijk geldt dat voor alle afnemers van het Afrikaanse continent.
De export naar Midden- en Zuid-Amerika blijft aardig doorlopen volgens de cijfers van NAO. Met 7.138 ton was het een van de beste oktobermaanden ooit. De afzet naar Trinidad en Tobago was weliswaar wat kleiner dan in voorgaande jaren, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd doordat de Dominicaanse Republiek en Jamaica elk meer dan 1.000 ton afnamen.
Lees ook: Tot een kwart van Belgische aardappelen nog niet gerooid