AlgemeenAchtergrond

Aardappelen niet in notering door slechte kwaliteit

Een deel van de aardappelen wordt niet meegenomen in de aardappelnotering van Goes en Emmeloord, omdat de kwaliteit te slecht is.

Dat zegt Maas van den Heuvel, voorzitter van de noteringscommissie van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN).

Deze week werden de eerste noteringen voor dit jaar in Goes vastgesteld. Deze noteerde 7 tot 8,75 euro per 100 kilo fritesgeschikt. Die notering is op het laagste punt sinds 2004 en ver onder het twaalfjarig gemiddelde van 9,74 tot 12,16 euro omdat de kwaliteit tegenvalt.

Door de droogte en het hoge aantal zonuren van afgelopen zomer hebben de aardappelen een hoog zetmeelgehalte en hebben ze meer rooibeschadiging opgelopen.

De normen voor de notering zijn versoepeld, zodat niet te veel aardappelen buiten de boot vallen. In overleg met het Productschap Akkerbouw, LTO, NAO, Vavi en de beurzen Goes en Emmeloord is besloten dat aardappelen met maximaal vijftig punten CKA-II worden meegenomen. Vorig jaar was dat nog maximaal 40 punten.

“Desondanks vallen er vermoedelijk behoorlijk wat aardappelen buiten de notering”, zegt Maas van den Heuvel. Hoeveel precies is nog niet bekend.

Beheer
WP Admin