Arjan Schrauwen in Zevenbergschen Hoek (N.-Br.) doet mee aan projecten om koolstof vast te leggen in de bodem. Hiermee wil hij het bodemleven verbeteren en daarmee de opbrengst van zijn gewassen. Perceel met vlas. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

A-ware onderzoekt mogelijkheden koolstofpool

Royal A-ware onderzoekt de mogelijkheden voor een koolstofpool in de eigen keten. Dat bevestigt een woordvoerster van de zuivelonderneming. De nieuwssite Melk van het Noorden schrijft dat A-ware wil betalen voor de koolstofcertificaten. Daar kan de zuivelonderneming echter nog niets over zeggen.

Een eigen koolstofpool kan onderdeel zijn van de nieuwe duurzaamheidsstrategie die de zuivelonderneming communiceert. Zo wil A-ware in 2050 de emissies van broeikasgassen in haar zuivelketen, ‘van koe tot verpakt product’, vergeleken met 2021 met minimaal 90% hebben teruggebracht. De eventuele resterende emissies worden door de melkveehouders die aan A-ware leveren waar mogelijk gecompenseerd via vastlegging van koolstof in de bodem. Voor het overige deel verwacht het bedrijf dat de komende tijd innovaties en inzichten beschikbaar komen die ook kunnen worden ingezet.

Hoe duurzaamheid vormgeven?

CEO Jan Anker zegt dat duurzaamheid voor A-ware duurzaam ondernemen in de keten betekent, waarbij alle schakels blijvend voordeel hebben. “We organiseren onze ketens zo dat we én een gezond familiebedrijf blijven én ons inzetten voor het verminderen van de impact op onze omgeving”, aldus Anker.

A-ware committeert zich aan een FLAG-doelstelling (Forest, Land use en Agriculture) onder SBTi. Het Science Based Target initiative (SBTi) is een onafhankelijk internationaal initiatief dat bedrijven stimuleert reductiestrategieën te ontwikkelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.

Doelstellingen in percentages

Dit betekent voor A-ware dat zij in 2025 minimaal 80% hernieuwbare energie gebruikt. In 2030 wil zij de emissie van broeikasgassen vergeleken met 2021 in de eigen bedrijfsactiviteiten (scope 1 en 2) met 80% hebben gereduceerd. De zuivelonderneming wil een reductie van 42% van de emissies in de keten voor- en nadat producten de fabriek verlaten (scope 3). Hieronder die van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van melk op de melkveebedrijven.

Een ander doelstelling van A-ware wat betreft verdere verduurzaming van de keten, is de productie van zuivelproducten met een zo hoog mogelijke voedingswaarde en tegelijkertijd een zo laag mogelijke impact van de productie op mens, dier en milieu


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Wat extra CO2 in de lucht zou van groot voordeel zijn voor al het leven op aarde. Volgens William Happer zou de toename van CO2 van 400 naar 600ppm veel voordelen en geen nadelen betekenen voor de wereld.

Beheer
WP Admin