7.000 jaar oude resten van boerencultuur in Limburg
Archeologen en medewerkers van bouwbedrijf Heijmans hebben resten gevonden van een 7.000 jaar oude landbouwcultuur in Limburg. Een volgens hen unieke vondst uit de zogenoemde Lineaire Bandkeramiek Cultuur (LBK), waarbij de eerste boeren zich in ons land vestigden tussen 5300 en 4900 voor Christus.
Die vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek. Dit onderzoek gaat vooraf aan het leggen van ondergrondse hoogspanningskabels voor Tennet door aannemer Heijmans in de grond tussen Graetheide en Born.
Lees ook: Middeleeuwse schat gevonden op perceel akkerbouw, zo ga je om met schatgravers
Luc Amkreutz, hoogleraar Publieksarcheologie aan de Universiteit Leiden, noemt de vondst van de oude landbouwcultuur in Limburg bijzonder. Op de website Historiek zegt hij dat de vondst nieuw licht werpt op de bandkeramische cultuur. “Het betreft de vroegste landbouwende gemeenschappen in Nederland en Limburg: succesvolle vroege boeren die deel uitmaakten van een wijdverbreide cultuur van Oekraïne tot de Atlantische Oceaan. Zij brachten een nieuwe levenswijze die ons tot op de dag van vandaag beïnvloedt.”
Twee boerderijen van 36 meter bij 8 meter
Archeologen spitten momenteel in een akkerland bij Guttecoven. Daar zijn onder meer een oude, 2,5 meter diepe gracht met verdedigingswal (een zogenoemd Erdwerk) en twee hoeven zijn blootgelegd van zo’n 7.000 jaar oud. Hier vestigden zich indertijd de eerste mensen die bezittingen hadden op grond die ze bewerkten; de opvolgers van de rondtrekkende jagers-verzamelaars. Er zijn resten gevonden van twee boerderijen van 36 meter bij 8 meter.
Het gaat om de allereerste landbouwcultuur in Nederland, waarvan eerder resten zijn gevonden in buurgemeente Beek. De landbouwers kwamen uit de Hongaarse steppen en verspreidden zich over de lössgronden in Europa, tot in Limburg toe.
Artikel gaat verder onder de video
‘Archeologisch onderzoek biedt kennis voor de toekomst’
“Aan de vorm van de hoeven is te zien dat het gaat om de latere fase van het LBK-tijdperk.” Dat zegt Marion Aarts, stadsarcheoloog van de gemeente Sittard-Geleen. “De grootte van het door gracht en aarden wal omgeven complex bedraagt zo’n hectare, gelijk aan twee voetbalvelden. We bevinden ons hier op het uiterste randje van het Europese lössgebied. Deze mensen vestigden zich hier rond 5000 voor Christus. Al in 5300 waren er mensen uit deze cultuur bij Beek. Rond 4900 verdween deze cultuur plotseling, we weten niet hoe en waarom. Mogelijk een ecologische ramp, of epidemieën, we weten het niet.”
“Het archeologisch onderzoek en de vondsten laten zien hoe ons verleden mogelijk antwoorden kan bieden op de uitdagingen van vandaag, zoals klimaatverandering”, zei Joris van den Hoek van bouwbedrijf Heijmans. “We bouwen aan een toekomst waarin onze geschiedenis richting geeft.”
De opgravingen moeten rond februari 2025 zijn afgerond.
In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.