Foto: ANP AlgemeenNieuws

Rabobank: 10% meer geld in Food&Agri

De Rabobank heeft meer krediet uitstaan in de internationale food&agri-sector dan een jaar geleden. Dat blijkt uit halfjaarcijfers van de bank. Dat zit met name in de food-kant van de portefeuille, oftewel: in de keten, niet zozeer in de primaire sector.

Aan het eind van de eerste helft van 2022 had de Rabobank wereldwijd € 113,2 miljard aan krediet uitstaan in de food- en agrisector, 10% meer dan een jaar geleden en ongeveer de helft van al het zakelijk krediet dat de bank heeft uitstaan. € 39,3 miljard daarvan staat uit in Nederland, iets minder dan aan het eind van de eerste helft van 2021 maar meer dan eind vorig jaar.

Rabobank laat weten dat de stijging toe te schrijven is aan een toename in de portefeuille groothandel & landelijk: productie, distributie en groothandel van consumentenproducten, groothandel van versproducten, en suiker- en graanproducten.

De groei is overigens niet onverdeeld positief: Rabobank-CFO Bas Brouwer geeft in een toelichting aan dat de gestegen grondstofprijzen zorgen voor een grotere kredietvraag bij bedrijven.

Winst gedaald

De Rabobank zag zijn winst dalen in het eerste halfjaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. In de eerste helft van 2022 bedroeg de nettowinst bijna € 1,6 miljard, ten opzichte van ruim € 2,1 miljard in het eerste halfjaar van 2021. De bank spreekt zelf over een stabiel resultaat in een roerige tijd. De invloed van de oorlog in Oekraïne en het terugtrekken van de Rabobank uit Rusland hebben zijn weerslag op de winstmarges in de eerste helft van dit jaar.

De bank stelt dat het stikstofbeleid in Nederland voor veel onzekerheid zorgt. Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie, geeft aan dat de bank achter de reductiedoelen voor stikstof staat, maar perspectief voor boeren mist, en de integraliteit met andere plannen voor klimaat, waterkwaliteit en plannen voor andere sectoren. Op het moment zijn effecten voor Rabobank-klanten onduidelijk en onzeker, aldus Draijer. De bank ziet dit ook als één van de uitdagingen voor de komende periode.

Beheer
WP Admin