- BoerenlevenAchtergrond

1961: handige hoorns

Een beetje uitkijken was het wel, maar voor boeren was een koe met hoorns vooral handig.

Onverwacht een kalf bij de koe, het overkomt veehouders vandaag de dag weleens en het overkwam boeren vroeger ook weleens. Het kalf op zich was uiteraard wel verwacht, maar de geboorte kon eerder plaatsvinden dan gedacht. Dan was het zaak om koe en kalf naar huis te halen.

Met hun hoorns bepaalden koeien onderling hun rangordepositie maar voor boeren waren het vroeger gewoon handige handvatten om een dier vast te kunnen zetten. - Foto: Misset

Met hun hoorns bepaalden koeien onderling hun rangordepositie maar voor boeren waren het vroeger gewoon handige handvatten om een dier vast te kunnen zetten. – Foto: Misset

Op de foto uit 1961 loopt de boer met een koetouw in de hand. Vrijwel zeker zal hij dat om de hoorns van de koe slaan en haar zo mee naar de stal nemen. Een beetje uitkijken was het wel. Een koe los in de wei kon erg beschermend zijn naar haar kalf toe. Maar meestal ging het goed.

Handige uitsteeksels

Hoorns werden gezien als handige uitsteeksels waar je een touw of ketting omheen kon leggen. Zonder hoorns geen houvast voor de boer, zo heette het. Het was wel een beetje uitkijken dat je er zelf niet een duw mee kreeg, een koe in een slecht humeur kon uithalen. Dan waren er nog de dominante dieren, meestal oudere koeien met relatief grote hoorns. Een kleine dreiging was al genoeg om andere koeien op hun plaats te wijzen. Af en toe zaten er ook algemeen kwaadaardige tantes tussen die het niet alleen op mensen, maar ook op soortgenoten hadden voorzien. In de wei konden slachtoffers meestal wel uitwijken, daar was vluchtruimte genoeg. En op stal stond iedereen vast, dus dan viel er weinig uit te halen.

Boeren die later overstapten op losloopstallen, onthoornden hun dieren zodat ze elkaar met hun scherpe hoorns geen rijtwonden konden bezorgen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 24 van dinsdag 12 maart en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin