Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1949: Elke klodder mest was welkom

Als het met paard en kar niet kon, dan maar per boot. Zo konden ook uithoeken bemest worden.

De bootjes liggen klaar voor een nieuwe ronde mest uitvaren. Op de foto uit 1949 is er op mestgebied nog niet veel aan de hand, dat wil zeggen: van overschotten heeft niemand nog gehoord. Elke klodder was welkom en daar waar de mest niet met karren op het land te krijgen was, werden bootjes gebruikt. Het steigertje bij de oprit is te zien, er liggen planken klaar die dienen als loopplank.

Vee in de bootjes

Ook vee kon in de bootjes vervoerd worden naar afgelegen percelen. Het was een secuur werkje om ze goed verdeeld in de boot te krijgen. Ze moesten overdwars staan, kop aan kont, zo werd het gewicht onderweg het best verdeeld en omdat ze met de kop strak omlaag werden vastgebonden, zat wiebelen er ook niet in.

Niettemin ging er soms een dier overboord, dat moest dan maar zwemmen want onderweg weer aan boord hijsen kon niet. Ook mest in de boot kruien, moest met enig beleid zodat de boot niet scheef kwam te liggen. De kans daarop was bij de platbodems zoals op de foto niet heel groot, maar toch.

Vaste mest

Vaste mest was van grote betekenis, zo meldde De Landbouwgids uit die jaren. Het advies was om zware grond vaker een beetje te geven dat in één keer een hele kwak. Een beetje wilde zeggen: 20 à 30 ton per hectare. Onder een zware gift verstond men 60 tot 70 ton per hectare. Dat was meer iets voor de zandgronden. Het moment van de dag was ook iets om in acht te nemen: donker weer met weinig wind was ideaal.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Dat was nog eens bemesten 60 tot 70 ton mest per ha.Als die lui van de milieubeweging nu een mestwagen zien staan ze gelijk al te gillen.Door de mest van varkens en kippen zijn de arme zandgronden vruchtbaar geworden daarvoor was het bittere armoe voor die zandboeren en als je niet op past gaat het weer die kant op.

Beheer
WP Admin