1939: 12 biggen, en dat zónder vloerverwarming
Een kraamzeug met zes biggen was normaal, een zeug met het dubbele aantal, was een superzeug.
Dit was een stunt in 1939, een zeug met 12 biggen, ongekend veel. Zo ongeveer het dubbele van wat men meestal aantrof.
Hoeveel er van deze toom groot werden, is niet bekend, duidelijk is wel dat ze de luxe huisvesting van nu, ontberen. Een laagje stro op een klinkervloer zonder vloerverwarming eronder en zonder biggenlamp erboven, het moet koud geweest zijn voor het grut. Al valt ook op dat de hele toom er weldoorvoed en glanzend uitziet, er zitten zo op het oog geen schrieltjes tussen.
Varkenshok van planken en een oude deur
De uitgekiende systemen voor kraamhokken zoals we die nu kennen, waren er eind jaren dertig nog niet. Men timmerde zelf een varkenshok in elkaar van wat planken en een oude deur. Op de grond een paar vorken vol stro en klaar was het. Op de foto is te zien dat de zeug aan de band ligt. Het hok is vrij laag, vermoedelijk werkte dat voor de boer makkelijker en zo had hij beter overzicht over de biggen. Maar de zeug zou er, als ze niet aangebonden was, overheen kunnen klimmen.

Doodliggen
De band beschermde echter niet tegen doodliggen. Daar werd later de kraamkooi voor gebruikt, dat was een losse ijzeren kooi die de eerste dagen over de zeug heen werd gezet. De biggen konden aan alle kanten makkelijk bij het uier en de zeug kon geen biggen platdrukken tegen de wand van het hok. Wat soms nog wel gebeurde, was dat ze er bovenop ging liggen. Om de biggen meer tijd te geven om te ontsnappen, werden daar valbeugels voor bedacht. Maar toen was het al wel jaren tachtig.
In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.