BoerenlevenAchtergrond

Zelfgemaakte wandelwagen

Altijd en overal hebben boeren geprobeerd hun werk te vereenvoudigen. Zodoende zijn grote uitvindingen gedaan, zoals de maaidorser en de melkrobot. Deze foto uit 1967 toont een zelfgemaakte ‘wandelwagen’.

Handig om enkele dieren uit de wei te halen en niet meteen het hele koppel. Of om een paar dieren vast te zetten (dat kon destijds nog met een kettinkje aan een leren riemje of een stuk touw om de hoorns) voor een behandeling.

Kon het meevoeren van een onwillige koe aan de hand een heel gedoe zijn, in de wandelwagen konden de dieren geen kant op, omdat ze aan vier kanten werden omgeven door buizen. En omdat de wagen werd getrokken door de trekker, zat er voor de dieren niets anders op dan mee te lopen.

Veewagen

De uitvinding heeft ongetwijfeld incidenteel zijn nut gehad, toch heeft ‘ie het niet geschopt tot op de wereldmarkt. Niet veel boeren namen het idee over en na 1967 is er nooit meer iets van vernomen. Wie nu een paar stuks vee tegelijk wil verplaatsen, pakt een veewagen. Vergelijkbaar met de wandelwagen, alleen hoeven de dieren niet zelf te lopen. Het uitzicht is meestal ook een stuk minder, aangezien de zijkanten van moderne veewagens meestal grotendeels dicht zijn.

Tot in de jaren zeventig hadden de koeien hoorns. Handig om ze aan vast te zetten in bijvoorbeeld de wandelwagen. Met de komst van loopstallen gingen boeren de koeien onthoornen om verwondingen bij rangordegevechten te voorkomen.

Beheer
WP Admin