Partner
Noors Roodbont x Holstein gekruiste koe in Nederland. - Foto: Els Korsten RundveePartner

Xsires levert unieke Norwegian Red genetica in Nederland

Het Noorse Roodbonte ras is op weg om zichzelf te bewijzen als het meest winstgevende en milieuvriendelijke melkras ter wereld. Xsires levert unieke en winstgevende Norwegian Red genetica voor vooruitstrevende Nederlandse melkveehouders.

Met de groeiende vraag naar kruisingen en Norwegian Red genetica in Nederland, investeert Xsires continu in haar product- en service-excellentie in de markt. Aangezien het bedrijf een missie heeft om te groeien en zijn team te versterken, legt Geno’s Regional Sales Manager Diego Galli in dit artikel uit hoe Xsires en moederbedrijf, Geno SA, meer nadruk hebben gelegd op het promoten van het voordeel van kruisingen. Dit om melkveehouders te helpen met het bereiken van meer winst-gevende en duurzamere zuivelactiviteiten.

Kun je iets uitleggen over Xsires?

“Xsires is al 18 jaar actief in de melkveesector in de Benelux en positioneert zich als de pionier in het inkruisen van melkvee. Met vanaf het begin een duidelijke strategie voor ogen en een uitstekende uitvoering ervan, kon het bedrijf door de jaren heen winstgevende resultaten leveren en werd het de referentie voor vooruitstrevende melkveehouders die op zoek waren naar beter presterende koeien. Xsires is sterk toegewijd om melkveehouders te ondersteunen en met hen samen te werken om hun activiteiten winstgevender te maken. Het team van Xsires is toegewijd, is zeer competent en heeft een sterke passie voor de melkveehouderij. Het team heeft veel ervaring om ambitieuze doelen te bereiken.”

Kun je wat inzichten delen ten aanzien van de uitdagingen in de melkveehouderij in Nederland en de potentiële kansen die boeren vanuit genetica moeten onderzoeken om die uitdagingen aan te gaan?

“Melkveehouders in Europa hebben te maken met uitdagende tijden, aangezien de markten volatiel blijven, de productiekosten de pan uitrijzen en overheden duurzamere producten en zakelijke praktijken eisen.

In Nederland is er ook druk om de stikstofemissies in de melkveehouderij te verminderen, wat zorgt voor extra zorgen en onzekerheid voor alle mensen in deze sector.

Hoewel we weten dat onzekerheid geen enkel bedrijf helpt, zien we ook kansen in deze moeilijke tijden. We hebben melkveehouders een uniek concept en product te bieden dat goed – en beter dan de producten van concurrenten – aansluit bij de trends en behoeften in de branche.

Door in te kruisen kunnen boeren betere koeien fokken en het is een snelle manier om genetische winst te behalen

Wereldwijd ervaart een toenemend aantal commerciële melkveehouders de voordelen van het kruisen van melkvee, aangezien dit wordt beschouwd als een effectieve manier om de efficiëntie van de melkproductie te verhogen. Door in te kruisen kunnen boeren betere koeien fokken en het is een snelle manier om genetische winst te behalen.”

Tekst gaat door onder de foto

Diego Galli is de Regional Sales Manager voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) voor GENO SA, de fokkerijorganisatie van Norwegian Red, het belangrijkste melkveeras in Noorwegen. Het coöperatieve systeem geeft de boerenleden de macht om de ontwikkeling van het Noorse rood fokprogramma te beïnvloeden. Het hoofdkantoor van Geno bevindt zich in Hamar, Noorwegen. - Foto: Xsires
Diego Galli is de Regional Sales Manager voor de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) voor GENO SA, de fokkerijorganisatie van Norwegian Red, het belangrijkste melkveeras in Noorwegen. Het coöperatieve systeem geeft de boerenleden de macht om de ontwikkeling van het Noorse rood fokprogramma te beïnvloeden. Het hoofdkantoor van Geno bevindt zich in Hamar, Noorwegen. - Foto: Xsires

Kun je iets vertellen over Geno?

“Geno is de fokorganisatie van Noors Roodbont-vee, het belangrijkste melkras in Noorwegen. Het is een coöperatie die eigendom is van ongeveer 8.000 melkveehouders die zich sinds 1935 bezighouden met onderzoek en ontwikkeling voor de veeteelt.

Een sterke focus op continue investeringen in innovatie, R&D, nieuwe technologieën en duurzaamheid is historisch gezien de sleutel geweest in onze strategie.

Het coöperatieve systeem geeft de boerenleden de macht om de ontwikkeling van het Noorse Roodbont fokprogramma te beïnvloeden. Gezondheids- en vruchtbaarheidskenmerken maken al sinds de jaren ‘70 deel uit van het fokdoel van Geno, waardoor Norwegian Red genetica al tientallen jaren en nog steeds de erkende leider is voor die eigenschappen.

Geno distribueert Norwegian Red genetica, compleet met zijn producten en oplossingen naar meer dan 30 landen over de hele wereld. Geno bezit 90% van Xsires.

Onze visie is “Fokken voor een beter leven”, zowel voor dieren als boeren

Norwegian Red genetica heeft bewezen – zowel in officiële proeven uitgevoerd door universiteiten/onderzoeksinstellingen als via getuigenissen van klanten – een geweldige oplossing te zijn voor melkveehouders die streven naar verbetering van hun nettowinst en heeft bewezen koeien te fokken die zich gemakkelijk aanpassen aan elk soort management.

Onze visie is “Fokken voor een beter leven”, zowel voor dieren als boeren. Koeien die gezond zijn, hebben een beter leven dan zieke koeien. Melkveehouders die hun netto-inkomen willen verbeteren en te maken hebben met koeien die minder individuele zorg nodig hebben, hebben ook een beter leven dan anderen.

In de afgelopen 15 jaar heeft Geno ongetwijfeld een prominente plaats verdiend in de internationale melkveesector en als organisatie is het een geweldige plek om te werken.”

Word jij onze nieuwe collega? Solliciteer op de functie Country Manager Benelux. 

Tekst gaat door onder de foto

Noors Roodbonte koe in Noorwegen. - Foto: Els Korsten
Noors Roodbonte koe in Noorwegen. - Foto: Els Korsten

Wat zijn de unique selling points van NR-genetica en wat zijn de belangrijkste voordelen van kruising?

“Norwegian Red is unieke genetica en Geno is de enige leverancier wereldwijd. Boeren profiteren al tientallen jaren van kruisingen. Het toevoegen van nieuwe gunstige genen aan de kuddes van koeien helpt boeren hun doelen en genetische vooruitgang sneller te bereiken dan met het houden van zuivere dieren. Norwegian Red is ontwikkeld over een periode van meer dan 80 jaar en heeft geweldige genen te bieden die in geen enkel ander ras beschikbaar zijn. Dit is een feit.

De belangrijkste voordelen die melkveehouders hebben ervaren dankzij kruisingen:

  • Heterosis of hybride kracht, gekruiste dieren presteren beter dan het gemiddelde van hun ouderrassen
  • Additieve effecten van rassencomplementariteit
  • Mogelijkheid om een ​​breder scala aan genetisch materiaal te gebruiken
  • Het is het omgekeerde van inteelt
  • Robuustheid van dieren
  • Verbeterde levensduurproductie
  • Sneller betere genetica

Met de aanhoudende kwestie van milieubescherming en klimaatverandering stevig op de agenda van veel landen over de hele wereld, weten we dat we ook goed geplaatst zijn. Norwegian Red produceert melkveegenetica met een breed fokdoel dat zowel duurzaamheid als klimaat waarborgt. Er worden voortdurend nieuwe en grote datavangsten ontwikkeld en gecontroleerd om de Noorse Rode populatie nog groener en duurzamer te maken.”

Beheer
WP Admin