Partner
De nieuwe Wopa behandelbox maakt het voor Gerard Meijerink veel makkelijker om in zijn eentje snel een koe te behandelen. Hij maakt er dan ook veel meer gebruik van dan voorheen. - Foto's: Hans Prinsen RundveePartner

Wopa behandelbox verbetert welzijn koeien én melkveehouder

Melkveehouder Gerard Meijerink investeerde in een hydraulische Wopa behandelbox. Met deze box kan Meijerink niet alleen zelf comfortabel en snel klauwen bekappen, ook gebruikt hij de box om zijn melkkoeien droog te zetten. “Je werkt nooit meer met gebogen rug.”

Gerard Meijerink heeft in het Achterhoekse Neede een melkveebedrijf met 125 melkkoeien. Het bedrijf werkte al met een bekapbox. “Die was half-hydraulisch en moesten we dus altijd met de hand opdraaien. Maar omdat we regelmatig de koeien bekappen en dat ook zelf willen kunnen doen in plaats van het uit te besteden, hebben we een nieuwe hydraulische bekap- behandelbox aangeschaft.”

Wopa behandelbox volledig hydraulisch uitgevoerd

Die nieuwe behandelbox van Wopa is een volledig hydraulische uitvoering met een robuust frame, dat voor zowel melkkoeien als vleeskoeien geschikt is. Wopa gebruikt een volbad gegalvaniseerd frame met de zeer betrouwbare hydraulische opbouw van de Wopa bekapboxen. De functies voor de achterpoten, de voorpoten, de buiksingel, de achterklep en de lift met een maximaal gewicht tot 950 kg zijn alle hydraulisch bediend.

Het grote voordeel van deze klauwbekapbox is dat hij buitengewoon robuust is en een heel betrouwbaar hydraulisch systeem biedt tegen een aantrekkelijke prijs. Hij laat zich met de professionele bekapboxen vergelijken, alleen is deze behandelbox beter afgestemd op het gebruik door veehouders.

Meijerink demonstreert de werking van zijn nieuwe behandelbox. De koe stapt rustig de box binnen. Gerard haakt een van de achterpoten aan, en het hydraulische systeem lift de achterpoot in een vloeiende beweging omhoog tot in de fixatiebeugel, de ideale werkhoogte, waarna Meijerink begint met bekappen. Hij kan daarbij gewoon rechtop staan en heeft perfect zicht op de klauw, die hij snel en vakkundig bekapt.

Tekst gaat door onder de foto

De nieuwe box heeft een lifthoogte van 60 cm. Daardoor kan Meijerink altijd rechtop staand koeien behandelen.
De nieuwe box heeft een lifthoogte van 60 cm. Daardoor kan Meijerink altijd rechtop staand koeien behandelen.

Lifthoogte een enorm voordeel

Een groot pluspunt voor Meijerink is dat zijn nieuwe box een lifthoogte van 60 cm heeft, waar zijn oude box maar 30 cm omhoog gebracht kon worden. “We willen ook zelf de koeien droogzetten, en daarbij niet gehurkt hoeven zitten. Met deze lifthoogte kunnen we het droogzetten gewoon staand doen. Dat geldt ook andere behandelingen aan de uier, als dat nodig is. Dat werkt stukken comfortabeler met deze lifthoogte.”

De behandelbox is uitgerust met een hydraulische achterklep, die met een afstandsbediening te bedienen is. Ook het fronthek kan hiermee bediend worden. “Het voordeel daarvan is dat je in je eentje een koe kunt behandelen”, zegt Meijerink. Beide flanken van de koe zijn namelijk zeer goed bereikbaar.

Wanneer je eenmaal gewend bent om ermee te werken, kun je heel eenvoudig in je eentje de koe erin krijgen

Zijn ervaringen met de nieuwe Wopa behandelbox zijn positief, zegt de melkveehouder. “Het is een degelijk gebouwde box. Wanneer je eenmaal gewend bent om ermee te werken, kun je heel eenvoudig in je eentje de koe erin krijgen. De box is ook ruim opgezet. Heel handig zijn de deurtjes aan de zijkanten, door die te openen kun je snel bij de uier voor droogzetten of behandelen.”

Tekst gaat door onder de foto

De behandelbox biedt snel toegang tot de uier. Meijerink kan daarom ook eenvoudig zelf zijn koeien droogzetten.
De behandelbox biedt snel toegang tot de uier. Meijerink kan daarom ook eenvoudig zelf zijn koeien droogzetten.

Royale hoogteverstelling groot pluspunt

Het meest tevreden blijft Meijerink met de royale hoogteverstelling die de box biedt. “Het is ontzettend fijn dat je hem op elke gewenste hoogte kunt instellen. Zo kun je alle behandelingen die je wilt doen, uitvoeren met een rechte rug.”

Juist omdat zijn nieuwe box zo snel en comfortabel is om mee te werken, maakt Meijerink er ook meer gebruik van dan ooit, merkt hij. “Het gemak moet de mens dienen. Nu we deze box hebben, maken we er veel meer gebruik van. Want als hij klaarstaat, ga een je een koe veel sneller even in de box zetten. Als ik in de ochtendronde of in de avondronde een koe zie die ook maar iets kreupel loopt, zet ik haar direct in de behandelbox. Ook al is dat ’s avonds laat, dan doe je dat alsnog.”

Daarmee is de nieuwe Wopa behandelbox van Meijerink goed voor het welzijn van de melkkoeien én de boer.