Foto: ANP AlgemeenNieuws

Wolvenbezoek fataal voor Groningse schapen

De terugkeer van de wolf in Nederland is slecht uitgepakt voor twee Groningse schapen.

Die zijn doodgebeten door een wolf, zo hebben onderzoekers van het Wageningse instituut Alterra vastgesteld door DNA-onderzoek. De provincie Groningen meldde vrijdag die uitkomst en voegde eraan toe dat de wolf na zijn aanval op de schapen vermoedelijk weer is teruggekeerd naar Duitsland.

De schapen werden in augustus dood gevonden bij Nieuwe Statenzijl in Noordoost-Groningen, overigens op slechts enkele kilometers van een gehucht dat Hongerige Wolf heet. Alterra heeft niet kunnen vaststellen uit welke roedel de wolf afkomstig was.

Af en toe een wolf

Wolven kwamen sinds eind negentiende eeuw niet meer voor in Nederland, maar de laatste jaren worden ze weer af en toe gesignaleerd in de grensstreek. In maart werd nog een wolf doodgereden op de A28 in Drenthe. Een jaar eerder liep een wolf rond in Beuningen (Overijssel). Dat het inderdaad om een wolf ging, bleek uit analyse van uitwerpselen.

De eerste wilde wolf in lange tijd die Nederland bezocht, maakte in 2015 een rondje door Groningen en Drenthe. Volgens Natuurmonumenten stamde de laatste waarneming daarvoor uit 1897.

Beheer
WP Admin