AkkerbouwAchtergrond

Wintertarwe, tips voor jouw teelt

Wanneer kun je wintertarwe het beste zaaien? Wat is de bijbehorende zaaidiepte? Welke wintertarwerassen beveelt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) aan voor 2022? En wanneer begin je met de oogst? Bereid je voor met de volgende tips voor de aankomende wintertarweteelt.

Voordelen van wintertarwe

Opname van wintertarwe in jouw bouwplan brengt voordelen met zich mee volgens coöperatie CZAV. Het bevordert de bodemgezondheid op meerdere vlakken. Het verbetert de bodemstructuur, geeft kans wortelonkruiden aan te pakken, is vroeg van het land zodat nog een goede groenbemester geteeld kan worden en laat met stro veel organische stof achter. Omdat tarwe vroeg van het land is, zijn de omstandigheden vaak goed om bodemverbeteringen te doen zoals kilveren of aanleggen van drainage.

Naast de positieve effecten op de bodem is wintertarwe ook het meest bedrijfszekere rustgewas met brede afzetmogelijkheden.

Ideale zaaitijd

CZAV raadt aan om wintertarwe tussen half september tot en met december te zaaien. Het optimale zaaimoment loopt tussen half oktober en half november, waarbij late rassen voorkeur krijgen voor een vroeg zaaimoment. het komt erop neer dat bij vroege zaai minder zaaizaad gebruikt moet worden dan bij het normale advies. Bij late zaai is juist meer zaaizaad nodig om het optimale plantaantal in het voorjaar te realiseren.

De zaaidiepte van wintertarwe ligt tussen de 1 en 3 centimeter en moet even diep liggen. Dieper zaaien leidt ertoe dat minder spruiten uit het gewas komen.

Lees meer tips over de ideale zaaitijd

Vroeg stikstof en zwavel toedienen

Geef de eerste stikstofgift vroeg, al in februari. Een najaarsgift lijkt onder Nederlandse omstandigheden geen meerwaarde te hebben; dat zou ten koste gaan van de wortelvorming.

Een zwavelbemesting gelijk met de eerste stikstofbemesting met zwavelhoudende KAS of NTS in wintertarwe kan een meeropbrengst van 400 tot 500 kilo per hectare geven. Bij een laag kaligetal levert een kalibemesting in het najaar zo een paar honderd kilo extra opbrengst. Bekend is dat een mangaanbemesting op mangaangevoelige percelen ook een duidelijk positief effect heeft op de opbrengst. Tarwe laat een tekort niet zien, maar op mangaangevoelige percelen reageert tarwe positief op een Mn-bespuiting rondom uitstoeling.

Bekijk de fotoreportage van de eerste bemesting van Wintertarwe in 2021

Drie nieuwe wintertarwerassen

In de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst voor 2022 zijn drie nieuwe wintertarwerassen opgenomen.

Vultarwe

  • Revolver van Sejet Plant Breeding / Semundo B.V.

Overige tarwe

  • Champion van DSV AG / DSV zaden Nederland B.V.
  • Spearhead van Elsoms Wheat Ltd / Van de Bilt Zaden en Vlas B.V.

De andere  aanbevolen rassen in de lijst van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) stonden ook al in de lijst van vorig jaar. Er is geen nieuw baktarweras in de lijst opgenomen.

Revolver geeft een goede opbrengst en beschikt over goede resistenties tegen ziekten. Ook de stevigheid is voldoende. Champion en Spearhead geven goede tot hoge opbrengsten en combineren dit met een goede stevigheid. De ziekteresistenties zijn voldoende tot goed.

Lees meer over wintertarwerassen in rassenlijst 2022

Wintertarwe oogsten

Het gangbare oogstmoment start rond eind juli. De graanopbrengsten bleven dit jaar achter bij die van voorgaande jaren, voor wintertarwe gemiddeld bijna een ton minder dan het vijfjarig gemiddelde. Dit lag aan het verloop van het groeiseizoen.  De kwaliteit van de oogst valt dit jaar niet tegen. Lees over de opbrengsten van de wintertarweoogst in 2020

Beheer
WP Admin