Suikerbieten zaaien op akkerbouwbedrijf de Wilhelminapolder. Voorjaar 2023 zal dit niet meer gebeuren in het Zeeuwse Wilhelminadorp. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Wilhelminapolder stopt in 2023 met teelt van suikerbieten

Het Zeeuwse akkerbouwbedrijf Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder stopt per 2023 met de teelt van suikerbieten. Wintertarwe zou uit financieel oogpunt een betere keuze zijn. Het bedrijf is een van de grootste bietentelers van Nederland.

Directeur Vincent Coolbergen van het ruim 1.400 hectare grote akkerbouwbedrijf is ontevreden over wat suikerbieten uiteindelijk aan saldo opleveren.

Al vóór de graanprijzen door de Oekraïne-oorlog de hoogte inschoten, vond hij de bieten maar schraal afsteken tegen tarwe. “Sowieso zijn voor tarwe bieten een minder mooie voorvrucht dan aardappelen. Na aardappelen heb ik altijd betere tarwe. Wat daar bij bieten dan nog bijkomt, is dat je toch eens in de zoveel jaar bij de oogst de bodemstructuur aan gort rijdt.”

Cosun: bietenteelt is financieel betere keuze

Arno Huijsmans, directeur agrarische zaken bij Cosun Beet Company, wil er in een reactie niet aan dat wintarwe beter is, ook niet bij een tarweprijs van 30 cent per kilo. “Ook bij tarwe van 30 cent is de bietenteelt een financieel betere keuze”, rekent hij voor. Tarwesaldo: (10 ton/ha x € 300/ton) – € 1.000 toegerekende kosten = € 2.000 per hectare. Suikerbietensaldo: (84 ton/ha x € 48/ton) – toegerekende kosten € 1.600 = € 2.432 per hectare. “Dat is best een flink verschil. Zou je rekenen met € 52 per ton, dan heb je van bieten ruim € 750 meer saldo. En ook niet vergeten, niet iedereen beurt die 30 cent voor zijn tarwe.”

Hij voegt eraan toe dat de bietenopbrengst de potentie heeft om te gaan stijgen door het voor bieten steeds gunstiger klimaat. “Door de klimaatverschuiving krijgen we hier langzamerhand het voor bieten ideale klimaat, Noord-Frans weer. Dat betekent eerder zaaien en langer doorgroeien. Suikerbieten is een tweejarig gewas, zolang de omstandigheden goed zijn, groeien de bieten door.” Maar Cosun heeft het bedrijf niet kunnen overtuigen van een renderende teelt op de langere termijn.

Stagnatie in groei productiviteit suikerbieten

Huijsmans erkent dat de laatste jaren sprake is van enige stagnatie in groei van de productiviteit als gevolg van het wegvallen van middelen, meer weersextremen en ook wel bladschimmels die richting het einde van het seizoen de groeikracht aantasten. “We moeten meer moeite doen om gewassen gezond te houden.”

Dat een bedrijf stopt met suikerbieten is op zich niet uitzonderlijk. Het komt vaker voor; al springt de Wilhelminapolder door zijn omvang wel in het oog. “Maar tegenover akkerbouwers die hun Ledenleveringsbewijzen (LLB’s) van de hand doen, zijn er juist weer anderen die ze overnemen en meer bieten gaan telen. Het aantal LLB’s verandert niet”, zegt Huijsmans.

> Lees het hele verhaal in Boerderij/Akkerbouw van 13 december: ‘Wordt het bieten of tarwe van 30 cent per kilo?’

Reacties

  1. Na het afschaffen van het suikerquotum was het te verwachten dat de prijs een aantal jaren laag zou zijn, er werden immers massaal bieten geteeld daarna. De markt doet echter altijd zijn werk en nu zie je de prijs weer opkrabbelen. Met wat premie erbij kan je dit jaar toch de 60 euro per ton halen en op goede kleigronden zoals bij de Wilhelmina zou je toch gewoon gemiddeld op 100 ton netto uit moeten kunnen komen. Daarbij nog de efficiency van een grote oppervlakte en eigen mechanisatie, zou dat toch een zeer renderende teelt moeten zijn. Tarwe is nu inderdaad duur, maar ook dat biedt geen zekerheid voor de toekomst en teveel tarwe in het bouwplan kan ook weer problemen opleveren. Ik snap de keuze dus niet zo, maar ik hoef dat ook niet te snappen, ieder beslist voor zich. Ben wel benieuwd wat de maten ervan vinden.

  2. Voor sommige resistente onkruiden is het goed om iets anders te zaaien dan vaak wintertarwe. Waar het hier om gaat is een te lage bietenprijs tov graan. Bieten kan dus niet maar graan telen op dure nederlandse grond ook niet. Verkoop je nederlandse grond en koop in noord frankrijk er 5 voor terug.

Beheer
WP Admin