‘Wacht niet met mestafvoer, ondanks hoge afzetprijzen’
“Laat de afvoer van mest niet op zijn beloop. Volgend jaar is de plaatsingsruimte van mest weer lager. In het beste geval, dus bij een zeer fraai voorjaar, is het mestoverschot gelijk aan dit jaar. Voer nu dus toch je overschot af, al zijn de mestafzetkosten hoog.” Dat stelt Harm Wientjes, directeur DLV Advies op de eigen site.
Voor Wientjes zit de grootste zorg in de melkveehouderij. “Daar is nu geen grote betaalcapaciteit door gemiddelde opbrengstprijzen en duur voer. Dat leidt tot weinig saldo.” DLV Advies schat dat de helft van de melkveebedrijven met een mestoverschot dat nog moet afvoeren.
Wientjes schetst de ruimte: “Als het graan snel afrijpt, kun je in augustus nog mest uitrijden op de stoppel. Op klei kan dit tot 15 september als er een groenbemester gezaaid wordt. Waarschijnlijk komt er concurrentie tussen melkveehouders en kalverhouders om in augustus mest af te zetten. Want ook veel kalverhouders moeten nog mest afvoeren. Zowel bij melkveehouders als kalverhouders zijn de putten voller dan ze zouden moeten zijn. Ik houd mijn hart vast voor volgend jaar. Veehouders moeten in ieder geval voorkomen dat de mestputten in januari fysiek vol zitten.”
Mest niet in put laten
Wientjes adviseert toch, ondanks hoge afzetprijzen, de mest niet in de put te laten zitten. In zijn optiek is uitstellen van mestafvoer het probleem vergroten. Want volgend jaar is er nog minder plaatsingsruimte voor de mest en de mestvoorraden zullen niet overal weg zijn.
Daarom is mestafvoer naar akkerbouw tot 15 september de meest voor de hand liggende oplossing. “Maar dit is uitdagend omdat iedereen zijn overschot van dit jaar wil afzetten. Scheiden van de mest in dik en dun, zie ik als een goede optie. De dunne fractie is redelijk makkelijk te plaatsen in de buurt. Er zit weinig fosfaat in, dus er kunnen veel kuubs per hectare afgezet worden, bijvoorbeeld op de tarwestoppel. Ook opslag van de dunne fractie – voor uitrijden komend voorjaar – is een optie. De dikke fractie met het fosfaat kan naar een vergister, composteren of voor export weg.”
Oorsprong probleem bij EU
Wientjes legt de oorsprong van het probleem bij de EU. “Afschaffen van de derogatie is het domste wat Brussel heeft kunnen doen. Het veroorzaakt waar men het meest bang voor is, namelijk een slechtere waterkwaliteit. Melkveehouders gaan stoppen en vollegrondsgroenten en akkerbouw komen in de plaats. Zij hebben prima saldo’s gerealiseerd en grijpen hun kans. Pachtprijzen lopen op tot €2.500 per ha. Maar met open teelten is het veel lastiger om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat levert een negatieve spiraal op. Als de waterkwaliteit verslechtert, beperkt de overheid de plaatsingsruimte van mest verder, legt het gewasbeschermingsmiddelen aan banden en roept teeltverboden in het leven. Om dit tegen te gaan, moet je eigenlijk gras verbouwen. Dat houdt de nutriënten beter vast.”
1 Splitsen van drijfmest in een snelwerkende en langzaamwerkende fractie, is landbouwkundig rationeel, bedrijfseconomisch verantwoord en millieukundig effectief. Het behoort tot het laaghandend fruit op weg naar emissieloze vitale landbouw door precisie en verdient dus ondersteuning door passend beleid.
2 Daarvoor heeft de Commissie Remkes de Afrekenbare StoffenBalans aanbevolen in 2020.
3 Toch heeft de vorige regering gekozen voor het aanscherpen van de gebruiksnormen voor stikstofmeststoffen in plaast van over te stappen op verliesnormen
We mogen verwachten , dat nu wel spoedig de ASB wordt ingevoerd, gezien het hoofdlijnenakkoord.
4 Intussen staat de zuivelondernemingen niets in de weg om de financiele problemen die nu onstaan voor het wegwerken van het mestoverschot, van tijdelijke aard dus , te compenseren door de toeslagen op het melkgeld voor duurzaamheidsinspanningen te verhogen.
5 Dan kunnen de overheden de bevordering van investeringen in productie, opslag en toediening van RENUREmeststoffen voor hun rekening nemen.
6 Circulaire precisiebemesting, het kan, het moet, de wereld kijkt naar ons.
Herre Bartlema
Inderdaad spijker op z’n kop.., hoe deskundig is commissie kundige meststoffen??
Welke scheidingtechniek maakt het mogelijk dat rundveemest verschil in waarde krijgt? Dat is minimaal en men maakt dus 2 problemen. Voor dikke zit er nog te weinig waarde in en dunne heeft tevens nadeel van hogere werkingscoofficient. Dit maakt het zelfs lastiger richting het voorjaar want men moet deze mest apart opslaan. DAARNAAST is algehele vraag waar aan afzetten, want klinkt of dat dit erg makkelijk te regelen valt. Of heeft DLV een mestportaal?
Boerderij mag van mij vandaag beginnen met ook kritische vragen terug te stellen en verder op de inhoud in te gaan!