Voormalig eigenaar melkpoederfabriek Lyempf opgepakt - Foto: ANP RundveeNieuws

Voormalig eigenaar melkpoederfabriek Lyempf opgepakt

De Griekse autoriteiten hebben de 66-jarige John Karageorgis, voormalig eigenaar van de ter ziele gegane melkpoederfabriek Lyempf in Kampen, opgepakt. De van fraude verdachte telg uit een Grieks redersgeslacht werd vorige week in de buurt van Athene gearresteerd op verzoek van het Openbaar Ministerie in Nederland.

Karageorgis nam de melkpoederfabriek in mei 2010 over van zuivelhandelaar Siep van der Valk. De overname werd geen succes. Het bedrijf ging binnen een jaar failliet. Leveranciers als Noorderland Melk en Flevomelk konden naar hun geld fluiten.

Geen idee waar miljoenen euro’s van melkpoederfabriek Kampen zijn verdwenen

Curator Dignus Meulenberg heeft geen idee waar de miljoenen euro’s zijn gebleven die de Griekse reder aan de bankroete melkpoederfabriek in Kampen heeft onttrokken. Naspeuringen in Griekenland hebben niets opgeleverd.

“Ik heb geen enkel aanknopingspunt kunnen vinden, zelfs niet via de belastingdienst in Griekenland”, aldus Meulenberg in een reactie op de aanhouding van Karageorgis.

Aangifte van faillisementsfraude

De curator deed na het bankroet in 2011 aangifte van faillissementsfraude. Karageorgis wordt ervan verdacht meer dan €5 miljoen te hebben onttrokken aan de Kampense fabriek. Daar werkten destijds 95 mensen. Ook zou hij volgens het OM valse leningsovereenkomsten hebben opgemaakt. Zijn zaak dient op 12 december in Almelo.

Karageorgis was betrokken bij de investering van de Kampense fabriek in een procedé om eiwitten uit olijven te winnen. Daarvoor ging hij een verplichting aan van €25 miljoen. Volgens curator Meulenberg kon de Griek bij navraag geen enkel bewijs overleggen waarin de werking van dit procedé uit de doeken werd gedaan. Wel waren er drie fabrieken in Griekenland opgestart, maar alles bleek gehuurd.

De curator zegt te hopen dat hij in het verlengde van de strafzaak tegen de reder, hem via de rechter-commissaris ook kan ondervragen over het verdwenen geld.

Beheer
WP Admin