VN waarschuwt voor verlies vruchtbare landbouwgrond
Wereldwijd loopt de kwaliteit van 20 tot 40% van de landbouwgrond achteruit, en dat wordt in de loop der jaren snel meer, waarschuwen experts van de VN.
In het rapport Global Land Outlook van United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), een afdeling van de VN die zich bezighoudt met de strijd tegen verwoestijning, worden beleidsmakers geadviseerd om in te zetten op bodemherstel, bescherming van bedreigde diersoorten en de kwaliteit van drinkwater. Het verlies aan bodemkwaliteit wordt veroorzaakt door menselijk handelen als ontbossing, bodemverdichting door stedenbouw, intensieve teelt en het gebruik van chemische middelen. De bodem is minder in staat om mineralen, meststoffen en water op te nemen en dat zorgt voor minder gewasopbrengsten.
Moderne landbouw veroorzaakt kwaliteitsverlies landbouwgrond
De moderne landbouw is volgens UNCCD verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing, gebruikt 70% van het zoete water en is de grootste bedreiger van het wereldwijde verlies aan biodiversiteit. Tegelijk is de bodemgezondheid, vooral in de vorm van bodemleven, verwaarloosd. Ook het gebruik van monoculturen, het omzagen van bos om landbouwgrond te ontginnen en het gebruik van stikstofkunstmest zorgen voor de wereldwijde teruggang van de kwaliteit van landbouwgrond, staat in het rapport.
De VN waarschuwt voor een grote voedselcrisis, vergeleken met de huidige hoge prijzen voor voedsel en plaatselijke tekorten, een relatief klein probleem zijn. Twee van de belangrijkste klimaatacties om het tij te keren zijn het radicaal terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en beter landgebruik in de landbouw, bosbouw en natuur, meldt Sander van Andel, van de Nederlandse afdeling van het VN-agentschap, aan ANP.
Kwaliteitsherstel ook goed voor klimaat
Internationaal is al afgesproken om een landoppervlakte van in totaal 1 miljard hectare in kwaliteit te herstellen voor 2030, maar dat is niet genoeg, waarschuwen de rapportschrijvers. Dit houdt onder andere in dat meer koolstof in de bodem wordt opgeslagen, waarmee, behalve de voedselcrisis, ook de klimaatcrisis (deels) kan worden afgewend, aldus de experts.
Het advies is om in te zetten op groene en blauwe ruimtes in stedelijke gebieden, duurzame territoriale ontwikkeling op het grensvlak tussen stad en platteland, regeneratieve voedsel- en grondstoffenproductie in de landbouw, behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen, zoals bossen en beheer en verbinding van beschermde natuurgebieden. Het centraal stellen van deze vijf oplossingsrichtingen in het toekomstige ontwikkelingsbeleid en buitenlandse economische activiteiten van Nederland en de Europese Unie is essentieel om een wereldwijde catastrofe af te wenden. Het zal ook veel voordelen opleveren voor zowel het klimaat, de natuur als de mens, aldus Van Andel.