In Nederland wordt gewerkt met een vectorvaccin tegen vogelgriep. - Foto: Ton Kastermans Fotografie PluimveeNieuws

Veldproef vaccinatie vogelgriep start 15 september

De veldproef met vaccinatie tegen vogelgriep begint volgende week vrijdag, 15 september. Dat zegt demissionair landbouwminister Piet Adema tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hoewel Kamerleden manen tot spoed bij de vaccinatie, houdt demissionair landbouwminister Piet Adema vast aan een zorgvuldig traject. “En dat kost tijd, omdat de veldproef daarvoor een volledige productiecyclus van 70 weken moet doormaken”, legt Adema uit.

De resultaten van de veldproef zijn eind 2025 beschikbaar. Omdat de verwachting is dat de eerste resultaten begin 2024 beschikbaar zijn, wordt gekeken of er dan een bredere pilot uitgerold kan worden. “Wat mij betreft beginnen we eerder dan 2025 met de pilot”, zegt Adema. Hij benadrukt wel dat hij niet overhaast te werk wil gaan omdat het vaccineren tegen vogelgriep veilig moet zijn en blijven in de toekomst, met oog voor de gezondheid van mens en dier én voor de economie.

Afzet producten van gevaccineerde dieren

Voor de afzet van de producten van de gevaccineerde dieren verwacht Adema voor de veldproef geen problemen. Daarover zijn afspraken met de Nederlandse retail gemaakt. De afzet van de producten van dieren die in de grotere pilot mee kunnen doen, is nog niet geregeld. Adema erkent dat hier intensief over wordt gesproken in de EU, maar dat er nog geen oplossing is.

De minister erkent de kritiek van Kamerleden op de tijdsduur van het project, vooral in het licht van de verplichte vaccinatie die Franse eendenbedrijven vanaf 1 oktober moeten invoeren. Desondanks benadrukt hij dat de situatie in Frankrijk significant verschilt van die in Nederland, mede door de grotere impact van het virus aldaar. Hij wijst op de verschillen in vaccinatie-aanpak en exportposities tussen Nederland en Frankrijk als redenen voor de uiteenlopende strategieën. “Daarom volgen wij de Franse werkwijze niet”, zegt Adema.

Lees ook: Niet meer preventief ruimen bij vogelgriep

Toelating vaccin vogelgriep

Nederland heeft met het beleid van ruimingen de virusverspreiding onder controle kunnen houden, aldus de minister. Hij voegt er aan toe dat het Franse vaccin geen Europese toelating heeft en dat dit ook niet nodig is, omdat het geen gemodificeerd vaccin is. Dat zijn de vaccins die in Nederland worden gebruikt wel. Daar komt bij dat de exportpositie van de Nederlandse pluimveesector veel groter is dan die van de Franse eendenhouderij. Ook is het vaccin dat bij de Franse eenden wordt gebruikt niet geschikt voor kippen.

In Nederland wordt gewerkt met een vectorvaccin, dat een toelating van de Europese Medicine Autoriteit (EMA) vereist. Die verantwoordelijkheid ligt bij de vaccinproducenten. Een vectorvaccin is een vaccin dat een onschadelijk virus gebruikt om genetisch materiaal van een ziekteverwekkend virus in het lichaam te brengen, om zo een immuunrespons op te wekken zonder daadwerkelijke infectie.

Beheer
WP Admin