VarkensNieuws

Varkenshouders stellen handelen bijzonder beheer aan de kaak

Cuijk – Vijf varkenshouders die met bijzonder beheer van de bank te maken hebben gehad, gaan samen met financieel adviseur Jelle Hendrickx een onderzoek doen bij collega-varkenshouders naar hun ervaringen met bijzonder beheer. Dat hebben de varkenshouders en Hendrickx gezamenlijk besloten tijdens een bijeenkomst deze week in Cuijk.

De vijf varkenshouders zijn – naar eigen zeggen – door bijzonder beheer op geen enkele manier geholpen om uit de financiële problemen te komen. Het vijftal vindt dat bijzonder beheer maar één doel had en dat is hen zo snel als mogelijk naar een faillissement te leiden, hetgeen bij vier van hen ook gelukt is. Bij de vijfde varkenshouder is het nog niet zo ver, maar dat zal volgens deze boer niet lang meer duren.

Jelle Hendrickx van Stichting Krediet Verdriet trekt uit zijn ervaringen met de situatie in de agrarische sector de conclusie dat banken op een willekeurige wijze van bedrijven af willen en de afdelingen bijzonder beheer lijken geen enkel middel te schuwen om het de betreffende ondernemers onmogelijk te maken hun hoofd boven water te houden. De Stichting Krediet Verdriet heeft een groot aantal dossiers in de agrarische sector onder handen, waaronder verschillende veehouders (met varkens, schapen of kalveren), alsmede bedrijven actief in onder andere de glastuinbouw. Hendrickx: “Boeren worden in eerste instantie financieel zo klem gezet dat ze eigenlijk niet meer fatsoenlijk kunnen ondernemen. Het is gericht sturen op het failliet laten gaan van een bedrijf, waarna gedwongen executieveilingen plaatsvinden. Het behoeft geen betoog dat de schade (restschuld) die resteert enorm is, om maar niet te spreken over het dierenleed wat vaak met de procedure gepaard gaat.”

De vijf varkenshouders hebben het gevoel dat de banken – die volgens hen zelf gezorgd hebben voor overfinanciering van de varkenssector – nu over hun rug dat te veel ‘terugdraait’.

Met het inventariseren van ervaringen van andere varkenshouders willen de vijf samen met Hendrickx een breder onderbouwd beeld krijgen van de handelswijze van de banken. Hiermee moet duidelijk worden dat banken via bijzonder beheer onzorgvuldig en willekeurig handelen.

Op basis van de uitkomsten willen betrokkenen met banken om tafel om tot een voor alle partijen werkbare, pragmatische en constructieve oplossing te komen, waarbij de schade aanzienlijk beperkt kan worden. De Stichting Krediet Verdriet vraagt agrariërs met soortgelijke ervaringen zich te melden via de website www.bankenboeven.nl of telefoonnummer 06-57 28 79 40.

Beheer
WP Admin