Premium
‘Zorg dat je veestapel op niveau is', adviseert Van Dellen. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenInterview

Van Dellen over latente stikstof ruimte: ‘Zorg dat er vee is in je stal’

Reacties

  1. niet het vee produceert de ammoniak, die wordt in de mestkelder gevormd. Een goed gevulde mestkelder blijft ammoniak uitstoten zonder dat er vee op staat. Niet de hoeveelheid vee bepaald de latente ruimte maar de aanwezigheid van de mestkelders. Heb je nog ruimte in de vergunning om te bouwen, Zorg dan dat de mestkelder er ligt. het vee komt later wel!

    Voor de overheid zou het goed zijn om met een regeling te komen waarbij de sanering van de gebouwen goed betaald wordt en het vee en rechten verhuizen naar bedrijven met latente ruimte in de vergunning die doorwillen.

    Met die ruimte wordt nu toch al gerekend en er is juridisch niets zekerder dan het intrekken van vergunningen van bedrijven die stoppen. Doordat de blijvers meebetalen voor de rechten is de last voor de overheid ook nog een stuk kleiner.

    Ook leegstaande bedrijven mogen gebruikt worden als mestopslag. Mijn inziens is het dan ook terecht dat deze bedrijven door de overheid opgekocht worden en de ruimte gebruikt wordt voor natuurherstel , legaliserinf pas melders en bouw.

Beheer
WP Admin