In de VS is een tweede persoon besmet geraakt met vogelgriep H5N1 na contact met besmet melkvee. – Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Tweede humane besmetting vogelgriep via melkvee

In de Verenigde Staten is een tweede persoon besmet geraakt met vogelgriep H5N1 na contact met besmet melkvee. De medewerker van een melkveebedrijf in Michigan kreeg een milde ooginfectie en is inmiddels hersteld, melden Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Hoewel een neusswab bij de persoon negatief bleek, werd het virus wel aangetroffen in traanvocht.

De risicobeoordeling voor de Amerikaanse bevolking blijft ‘laag’. De gezondheidsautoriteiten adviseren mensen die in contact komen met besmet melkvee wel beschermende kleding te dragen. Met name om hun ogen te beschermen. De autoriteiten houden er rekening mee dat er meer humane besmettingen zullen komen onder mensen die op besmette bedrijven werken.

Van de 40 geteste mensen zijn er tot nu toe dus twee besmet gebleken. Er zijn volgens wetenschappers geen aanwijzingen dat de aangetroffen virusvariant tot griepverschijnselen bij mensen leidt. Of dat het overdraagbaar is tussen mensen.

Situatie nauwlettend volgen

Het vogelgriepvirus verspreidt zich ondertussen gestaag onder melkveebedrijven in de Verenigde Staten. Tot en met 22 mei zijn er 51 besmette bedrijven bekend, verspreid over negen staten. Het virus is ook aangetroffen in melk. Maar vanwege het pasteurisatieproces is er volgens de autoriteiten geen gevaar voor de volksgezondheid.

NSC-Kamerleden Harm Holman en Rosanne Hertzberger hebben Kamervragen gesteld. Zij willen van het kabinet weten of Nederland voldoende voorbereid is op eventuele insleep van het virus onder melkvee en waar de risico’s op insleep liggen. In een eerdere reactie liet demissionair landbouwminister Piet Adema weten dat de uitbraak in de Verenigde Staten geen direct risico vormt voor Nederland. Maar dat de situatie wel nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin