Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Terugleverheffing zonnepanelen niet voor energieproducerende boer

Boeren met daken vol zonnepanelen krijgen niet te maken met de heffing die energiebedrijf Vandebron gaat invoeren voor het terugleveren van stroom. Dat meldt het bedrijf desgevraagd.

“De heffing geldt niet voor energieproducenten. Zij leveren terug op Epex-uurprijzen, dus de dan geldende tarieven op de markt. Dat betekent wel dat zij ook een lager tarief ontvangen op het moment dat al veel groene stroom wordt opgewekt”, legt een woordvoerder van het bedrijf uit.

Eigenaren van zonnepanelen die energie terugleveren via energiebedrijf Vandebron moeten voortaan vaste kosten gaan betalen voor de teruglevering van stroom aan het net. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal kWh dat jaarlijks wordt teruggeleverd. Voor klanten die meer dan 5.000 kWh per jaar produceren (meer dan vijftien zonnepanelen), gaat het om een vast bedrag van € 46 per maand (€ 552 per jaar). Voor een reguliere woning gaat het om ongeveer € 10 tot € 20 per maand.

Energienet raakt overbelast

Vanwege de forse toename van zonnepanelen in Nederland raakt het energienet steeds vaker overbelast en ontstaan stroomoverschotten op de markt, met name tijdens zonnig en winderig weer. Energiebedrijven betalen geld aan hoogspanningsbeheerder TenneT om te voorkomen dat het elektriciteitsnet op dat moment overbelast raakt. Vandebron gaat de kosten die het hiervoor moet maken voortaan ‘evenredig’ verdelen over de leveranciers van de zonne-energie. Deze zogenoemde onbalans- en profileringskosten werden tot nu toe via de stroomprijs doorberekend aan klanten met en zonder zonnepanelen.

“Momenteel heeft bijna 40% van onze klanten zonnepanelen op het dak. We zijn blij met deze groei, maar zien nu dat de hoeveelheid zonne-energie die gelijktijdig wordt teruggeleverd aan het overbelaste net voor problemen zorgt”, zegt financieel directeur Kim Verdouw tegen ANP. Hoewel ze het vervelend vindt dat mensen met zonnepanelen met de maatregel in de portemonnee worden geraakt, vindt ze het tegelijkertijd niet eerlijk dat degenen die geen zonnepanelen hebben, moeten betalen voor de kosten voortkomend uit het overbelaste net.

‘Ook andere energiebedrijven komen met heffing’

Voor nieuwe klanten gaat de nieuwe kostenverdeling onmiddellijk in. Voor bestaande klanten met een variabel contract gebeurt dit per oktober. Vaste contracten blijven gedurende de looptijd onveranderd.

Energiedeskundigen gaan ervan uit dat ook andere energiebedrijven met een heffing zullen komen om de kosten die energiebedrijven maken bij overproductie te compenseren. Meerdere energiebedrijven onderzoeken mogelijkheden hoe ze kunnen omgaan met de extra kosten tijdens de piekuren, waarbij ze de stroom voor lage of soms negatieve prijzen moeten verkopen. In de Tweede Kamer staat de salderingsregeling al geruime tijd ter discussie. In februari stemde de Tweede Kamer in met afbouw van de regeling naar 2031.

Reacties

  1. Ze vind het niet eerlijk voor mensen zonder panelen dat die moeten betalen…. Wat zou de stroomprijs voor die mensen zijn geweest als er geen idioten waren die veel geld investeren in een zonnepaneel installatie? Zonnepaneel bezitters moeten maar eens af en toe de panelen collectief een uurtje uitzetten.

  2. Voor de Groene stroom leverende mensen is het teruglever verbod een streep door de rekening betreffende hun verdien model. Voor de politiek en de beleidmakers maakt deze domper niets uit de Capaciteit is geinstalleerd en daarmee in de statistieken vastgelegd. Hun doel is gehaald -op papier-. Dat de zon en wind stroom wel te gebruiken in de regio waar ht gemaakt wordt doet niet ter zaken de prive producent mag het niet leveren aan de eventuele gebruiker. Dit kan alleen via een energie maatschappij en dat is hij niet. Het verhaal van “Stroom uit de buurt voor de buurt” is voor de buhne maar niet voor de echte wereld.

  3. Ik sta er versteld van dat wij voor onze politiek correcte stroom die op het net gaat evenveel betaald krijgen dan wat we betalen voor wat wij uit het net halen. Onze vertegenwoordiger van onze stroom leverancier zei dat omdat zonne en wind stroom onbetrouwbaar is hun generatoren geen tandje terug gezet kunnen worden. Voor diegene die denken dat een economie op zon en wind kan draaien zou ik zeggen droom lekker verder. Echter met micro generatie voor eigen gebruik lijkt het moment aangebroken om te kijken wat het gaat kosten om te investeren in batterijen zodat er zo min mogelijk stroom geexporteerd of geimporteerd hoeft te worden.

Beheer
WP Admin