Foto: Canva BoerenlevenAchtergrond

Terugblik: 14.000 kilo kaas gered van de ramsj

Vandaag 8 jaar geleden: een aardbeving in het hart van de Parmezaanse kaasproductie dreigde een enorme strop te worden.

Op 19 augustus 2012 was het eindelijk zover: een enorme partij Parmezaanse kazen arriveerde in Nederland. In Italië mochten ze niet meer voor de volle prijs verkocht worden. In sommige zaten namelijk scheuren, anderen waren gebroken. Dat alles was het resultaat van een flinke aardbeving in mei van dat jaar. Het epicentrum lag precies in de regio waar Parmezaanse kaas wordt geproduceerd. Die regio is belangrijk. Parmezaanse kaas mag alleen zo heten als hij gemaakt is volgens een traditioneel recept met melk afkomstig van koeien die hebben gegraasd in weilanden in een vastgesteld gebied. Dat strekt zich uit van de provincies Parma, Modena, Reggio Emilia tot een paar kleinere gebieden in de provincies Mantova en Bologna.

Omzet Parmezaanse kaas € 2 miljard per jaar

Jaarlijks worden zo’n 3 miljoen van deze officiële kazen gemaakt. Het zijn flinke kolossen. Per stuk wegen ze bijna 40 kilo. Met de productie is veel geld gemoeid, bijna € 2 miljard per jaar gaat er in om. Twee derde van de kazen blijft in Italië, de rest gaat de grens over. Maar de aardbeving gooide alles letterlijk overhoop. Bijna 10% van de kazen die lagen te rijpen, viel op de grond. Een groot deel beschadigde daardoor dusdanig dat ze niet meer voor de volle prijs van ruim € 400 te verkopen waren. Boeren hoopten op nog een beetje inkomsten door de kazen van de hand te doen als raspkaas of industriekaas.

Actie ‘red een kaas’

Twee Nederlanders trokken zich het lot van de boeren en de kazen aan en begonnen de actie ‘red een kaas’. Geïnteresseerden konden intekenen op een blok van deze unieke kaas die anders in de ‘kaasramsj’ terecht zou komen. Op 19 augustus arriveerde 14.000 kilo parmakaas op de landgoedfair in Beesd (Gld.) waar de kopers hun deel konden afhalen. Ze betaalden de gewone prijs die vervolgens werd doorgesluisd naar de getroffen boeren in Italië.

Dit artikel is te lezen in Food&Agribusiness van woensdag 19 augustus en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin