AlgemeenAchtergrond

Terreur van een schoonmoeder

Privacy? Daar hebben schoonmoeders soms nog nooit van gehoord. Ze loeren en controleren er lustig op los. De AID is er niks bij.

Terwijl ik bij de boerin aan de keukentafel ging zitten, ging de telefoon. “Waar blijft pa? Hij is al een halfuur geleden bij jullie weggereden!” Het was schoonmama en ze informeerde naar schoonpapa.

Hoe wist die schoonmama eigenlijk wanneer haar man was vertrokken? Ze woonde immers 5 kilometer verderop. “Ze heeft een verrekijker”, zei de boerin nors. Een wat? Een verrekijker. En daarmee kon ze werkelijk 5 kilometer ver over de kale vlakte loeren. En dat deed ze dus bij voorkeur naar het bedrijf van haar zoon en schoondochter. Ze hield zelfs de werkzaamheden bij. Als de zoon was vergeten wanneer hij op welk perceel kunstmest had gestrooid, hoefde hij alleen zijn moeder maar te bellen.

Gèk werden ze ervan. Maar ja, haar erop aanspreken kon niet want ze stond altijd wel klaar met hand-en-spandiensten. En schoonpa? Die had zijn autootje strategisch achter de struiken geparkeerd, want hij wist tot hoe ver die verrekijker kwam. Het verbaasde me dat ook hij er niets aan deed. Want controleren is een klus voor de AID, niet voor schoonmoeders en echtgenotes.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin