Voor een weidesnede kan gras nu al met een voorjaarsmeststof worden bemest. - Foto: Peter Roek RundveeNieuws

Temperatuursom neemt vlucht

De temperatuursom (T-som) steeg afgelopen week gemiddeld 45 graden en ligt op dit moment (15 februari 2023) tussen de 210 graden in Enschede tot 289 graden in Hoek van Holland.

Langs de kust gaat de T-som al aardig richting de 300. Langs de oostgrens ligt hij rond de 240 graden. Alleen meetstation Enschede noteert nog een T-som van ‘slechts’ 210, wat eigenlijk ook al hoog is voor de tijd van het jaar.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Foto: 2

T-som indicator voor start strooien van kunstmest

De T-som geldt als indicator voor het moment wanneer productief grasland met kunstmeststikstof bemest kan worden. Kunstmest op grasland mag ingezet worden vanaf 1 februari. Met ingang van 16 februari mag er bemest worden met drijfmest op grasland. Alle adviseurs raden aan zo vroeg mogelijk mest uit te rijden, mits de draagkracht dat toe laat.

De cijfers zijn afkomstig van het Nutriënten Management Instituut (NMI). Op hun site staat meer achtergrond over de T-som. Ook is daar een kaartje van Nederland te vinden met de T-som per regio in oplopende klassen van steeds 25 graden.

Adviezen van NMI

De adviezen van NMI zijn om kunstmeststikstof te geven vanaf 300 graden voor een weidesnede en vanaf 400 graden voor een maaisnede. In het Westen zal dit bij de huidige weersvooruitzichten in het wekend van 18 en 19 februari worden gerealiseerd. Wie vroeger wil strooien, wordt geadviseerd een voorjaarsmeststof te gebruiken in een gedeelde gift. Het advies is dan twee derde van de stikstofgift te geven bij een temperatuursom die ligt tussen 180 en 250 graden. Veelal is dat voldoende voor een weidesnede. Voor een maaisnede wordt dan op een later tijdstip een kleine vervolgbemesting gegeven.

Boerderij bericht wekelijks over de voortgang van de temperatuursom op de website.

Haal het optimale uit gras. Hier lees je relevante artikelen over graswinning, goed ruwvoer en blijf je op de hoogte van de beste machines. Daarnaast vind je hier nieuws over de laatste technieken, innovaties en producten, zoals graszaad, klavers en kruiden in grasland.

Klikbare Afbeelding Grasdag Banner
Beheer
WP Admin