Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Tekort aan neerslag stokt groei Fontane in België

Uit de derde proefrooiing gehouden in verschillende Belgische provincies blijkt de gemiddelde Fontane opbrengst op 37,3 ton per hectare, inclusief uitval, uit te komen. Door de trage groei neemt de afstand tot het meerjarengemiddelde toe (43 ton per hectare).

Dat meldt het Belgische proefcentrum PCA. Op 22 en 23 augustus zaten de aardappelen op 124 groeidagen, waarvan de laatste twee weken slechts enkele regenbuien over het land trokken; niet alle percelen konden daarvan profiteren. Enkele percelen van de 33 werden een paar keer beregend.

Volgens het PCA is het niet zinvol om een verschil tussen beregende en niet-beregende percelen te maken, omdat de neerslag zeer plaatselijk is geweest. De verschillen in hectareopbrengsten zijn erg wisselend; van onder 25 ton tot ruim 40 ton per hectare. Gemiddeld valt 25,2 ton per hectare, ofwel 69%, in de sortering 50 millimeter opwaarts. De gemiddelde hectareopbrengst in Vlaanderen komt uit op 36,4 ton en in Wallonië op 38,4 ton.

Nauwelijks groei

Door de matige neerslag zijn de Fontane-aardappelen de laatste 14 dagen nog geen 2 ton per hectare gegroeid. De afrijping op de percelen geeft een indicatie af dat geen flinke nagroei wordt verwacht. De afrijping wordt geschat op 50% terwijl dat normaal deze periode zo’n 30% is. Doorwas komt weinig voor.

Voor Challengers komt de gemiddelde bruto-hectareopbrengst uit op 37 ton per hectare. Ook bij Challenger ziet PCA weinig groei in augustus. Het verschil met het meerjarengemiddelde (44 ton per hectare) neemt toe door de aanhoudende droogte en hitte.

Ook het Belgische aardappelhandelsbedrijf Bruwier Potatoes uit Waregem heeft in week 34 proefrooiingen gedaan bij haar Fontanes. De gemiddelde netto Fontane-hectareopbrengst kwam uit op 39 ton met 64% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts. De netto-opbrengst is het brutogewicht – 15%. Vergeleken met voorgaande seizoenen lag alleen in 2018 de gemiddelde Fontane-opbrengst lager met 30,9 ton per hectare met 60% in de maatsortering 50 millimeter opwaarts.

Voor Challenger komt in week 34 de gemiddelde hectareopbrengst van Bruwier uit op 42,5 ton. In 2019 en 2020 was dat in dezelfde week respectievelijk 39,7 ton en 39,8 ton per hectare.

Beheer
WP Admin