Foto: ANP AlgemeenNieuws

Straffen voor overtredingen bij boerenprotesten

Veroordelingen wegens geweld tegen politie, een valse bommelding en afvaldumping op de snelweg.

De politierechter in Zwolle heeft vrijdag drie mannen een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke celstraf opgelegd, voor hun betrokkenheid bij rellen bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Op 4 juli blokkeerden protesterende boeren het distributiecentrum. Het protest liep uit op een confrontatie met de ME. Een vierde man, de enige boer onder de in totaal vijf verdachten, werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken, conform de eis van de officier van justitie.

Noodverordening

De confrontatie volgde op het uitvaardigen van een noodverordening door de burgemeester van Zwolle. De ME had de twee- tot driehonderd bij het distributiecentrum aanwezige personen gemaand te vertrekken. Dat deden ze niet. In plaats daarvan werd er geweld gepleegd, onder meer door met bierflesjes naar de politie te gooien. Een shovel van de politie werd vernield.

Drie verdachten verklaarden naar de blokkade te zijn gegaan om de boeren te steunen. Geen van de mannen staat bekend als notoire relschopper. Volgens de terechtstaande boer kwamen de rellen ‘niet bij de boeren vandaan’, maar waren andere aanwezigen er de oorzaak van.

Stevige reactie

Het OM eiste een celstraf van vier maanden tegen drie van de vijf verdachten, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Justitie vindt het belangrijk dat ‘een duidelijk signaal’ wordt afgegeven, ook omdat de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet steeds harder worden. “Demonstreren is een belangrijk grondrecht, maar als je over de schreef gaat kun je stevige reactie verwachten”, aldus de officier van justitie. “Geweld tegen de politie tolereren we niet.”

Tegen één verdachte eiste de officier een taakstraf, waarbij hij rekening hield met diens persoonlijkheidsproblematiek. Ook de rechter deed dat: hij legde de man een taakstraf van 120 uur op, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Grens gepasseerd

De politierechter vond het te ver gaan om de verdachten tegen wie een celstraf was geëist naar de gevangenis te sturen. Wel hield hij hun voor dat zij in hun solidariteit met de boeren “een grens” zijn overgegaan. Met het door hen gepleegde geweld hebben zij de boerenbeweging geen goed gedaan, aldus de rechter. En geweld tegen de politie is helemaal uit den boze, aldus de rechter. “Zij zetten zich in voor onze samenleving. Politiemensen hoor je niet te bekogelen.”

Voor het overtreden van de op de bewuste avond uitgevaardigde noodverordening legde de politierechter conform de eis van het OM een boete van € 410 euro. De aangeklaagde boer werd ook hiervan vrijgesproken.

Celstraf wegens valse bommelding Leeuwarden

Voor het doen van een valse bommelding bij het provinciehuis in Leeuwarden heeft de politierechter een 23-jarige Leeuwarder maandag veroordeeld tot een half jaar cel. De opgelegde straf is gelijk aan de strafeis van de officier van justitie. De verdachte gaat in hoger beroep.

De advocaat van Jonathan R. zegt dat zijn cliënt meer gebaat is bij een hulpverleningstraject en een deels voorwaardelijke straf. Daarvoor is een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid nodig. De advocaat pleitte ervoor de zaak enkele maanden aan te houden tot er meer duidelijk is over de geestelijke toestand van de man, die ook zelf aangeeft graag geholpen te willen worden om zijn leven op de rit te krijgen, maar daar ging de rechter niet in mee.

Melding van mestbom

Op 13 juli kwam bij de politie rond 11.00 uur een telefoontje binnen dat er een mestbom zou ontploffen in het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt. De verdachte daarvan deed de melding naar eigen zeggen voor de kick en de adrenaline, in de hoop dat de politie hem achterna zou jagen en zou arresteren. De melding had geen relatie met de boerenprotesten, bleek maandag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Leeuwarden.

Het provinciehuis, met naar schatting 140 tot 150 medewerkers erin, werd tijdens de dreiging afgesloten en omliggende gebouwen werden ontruimd. In het pand was een Statenvergadering bezig toen de dreiging binnenkwam. De bommelding had grote impact, zei de politierechter. Hij sprak van een ‘heel ernstig feit’.

Boerenprotest

Diezelfde ochtend stonden voor het provinciehuis tientallen boeren te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Zij moesten de Tweebaksmarkt verlaten vanwege de bommelding. “Het was geen sinecure om demonstranten weg te sturen”, aldus de officier. “Statenleden moesten in de kelder schuilen. De politie heeft van alles in touw moeten zetten om dit te managen. Dit heeft uren geduurd.”

De verdachte, met een behoorlijk strafblad, meldde zich op 3 augustus bij de politie met een bekentenis en zit sindsdien vast. Hij staat in januari opnieuw voor de rechter, voor onder meer winkeldiefstal. Zijn raadsman denkt dat in die zaak geen extra hulpverlening kan worden opgelegd en tekende daarom direct na de snelrechtzitting hoger beroep aan.

Werkstraf wegens afvaldumping

Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre (Gld.) is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

De varkenshouder uit Mariënvelde werd op 28 juli op heterdaad betrapt en zat vier dagen in voorarrest. Hij stond terecht omdat hij samen met anderen de af- en oprit naar de snelweg A18 heeft versperd, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Daarnaast stond hij terecht voor het dumpen van afvalstoffen. Volgens de officier van justitie ging het om zaagsel, mest en stro. “Demonstreren is een grondrecht. En het is begrijpelijk dat de stikstofplannen veel emotie oproepen. Maar je overtreedt een grens als je gevaarlijke situaties creëert”, aldus de officier. Hij eiste een werkstraf van 100 uur en een celstraf van twee weken voorwaardelijk.

De Arnhemse politierechter sprak van onverantwoordelijk en strafbaar gedrag en ernstige strafbare feiten. “Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als iemand op zo’n berg afval rijdt. En dit soort acties hebben tot grote maatschappelijke onrust geleid”, aldus de rechter. Hij veroordeelde de varkenshouder ook tot het betalen van 3600 euro aan opruimkosten.

Verdachte bekend

De man heeft bekend dat hij stro heeft gestort, met een trekker zonder kenteken. Met wie hij actievoerde wilde hij niet zeggen. De actie was een initiatief van een samenwerkingsverband van boeren in de Achterhoek. “Ik sta niet achter de actie, maar vond wel dat ik iets moest doen”, vertelde de varkenshouder aan de rechter. “Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin. Ik heb de gevolgen voor iedereen onderschat. Daar heb ik spijt van.”

Komende donderdag staat er een tweede verdachte, een 40-jarige man uit Oost-Gelre, bij de rechtbank Gelderland terecht voor het dumpen van afval bij Varsseveld.

Reacties

 1. bij de sterretjes staat gewoon h o e r a.
  Boerderij.nl moet hun computer wat beter programmeren.
  Allemaal wel heeel simpeltjes

 2. Goed werk van de mensen van Willem Woelders en Gerrit van der Burg.
  Drie-werf ***a voor hun daadkrachtig optreden.
  Heel fijn dat we als bewoners van dit land op deze autoriteiten kunnen vertrouwendeze reactie is automatisch gemodereerd

 3. De onderdrukking en deportatie van boeren door de overheid kan wel gewoon doorgaan? De vorige keer werden verzetsmensen geeerd, nu vervolgd.

  1. Je moet de feiten wel helder blijven zien deze begane feiten zijn gewoon strafbaar en bovendien gevaarlijk wanneer er ergens wordt aangetoond dat er dieren de nodige zorg wordt onthouden en daarbij wordt een stal betreden dan is dat ook strafbaar maar dan wordt er moord en brand geschreeuwd terwijl dat eerder op verzet lijkt dan snelwegterrorisme

  2. beste even anders, wat is er op tegen dat de boeren en burgers de snelwegen die door natura 2000
   gebieden lopen een weekje blokkeren. dit is nu net het begin om die ” stikstofdoelen” van de linkse politiek bedachte doelstellingen te halen….. immers er zijn de laatste 40 jaar alleen maar meer auto km erbij gekomen. kan de bevolking inclusief u en ik, er alvast aan wennen dat het zo niet door kan gaan.

Beheer
WP Admin