Premium
De stikstofvervluchtiging uit stallen is gedaald door het gebruik van emissiearmere technieken zoals luchtwassers, zoals hier bij een koeienstal. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Stikstofoverschot landbouw bijna net zo groot als in 2010

Reacties

 1. De afzet via de plantaardige en dierlijke productie is 292 miljoen kilo. Uiteindelijk belandt dit via de consument in het riool. Dit verlies is ongeveer gelijk aan het vermeende verlies naar lucht en bodem.

  1. Flauwe kul : daar moeten eerst alle importen nog bij En dan alle exporten vanaf .
   En aangezien we een netto meer exporteren

 2. CBS op basis van berekeningen ( via modellen natuurlijk) dus geen metingen. Geen feitelijke onderbouwing dus hoe hoog is de uitstoot nu werkelijk, dat weet niemand dus nog.

  1. Simpel alle input optellen alle output er af blijft over 306 mln delen door / ha = ongeveer170 / ha .overbemesting per jaar dat is voor een paar niet erg .
   Maar als dat tientallen jaren zo gaat geeft dat problemen ook met de EU .
   Dus als we geen oplossing verzinnen krijgen we de derogatie niet verlengd .
   Dat scheelt ongeveer 40 kgN/ HA

  2. Derogatie gewoon afschaffen Breukink, da scheelt gewoon weer 40 kg per ha ……

 3. Die derogatie gewoon afschaffen en voor iedereen dezelfde regels.
  Dan is dit jaarlijks voortslepende probleem van zoveel mogelijke mestplaatsingsruimte m.b.v. slim rekenwerk binnen afzienbare tijd zo opgelost.
  ” The continuing story” zullen we maar zeggen.
  Even wat gezeur maar iedereen is daar zo aan gewend, kwestie van tijd.
  Er moet gewoon een minister aantreden die eindelijk eens door de zure appel heen bijt.
  Misschien is die minister er nu wel.
  Laten wij het hopen.
  Verder allemaal nog een kleine 3 weken geduld, dan kan de strontkaravaan weer op gang komen.
  Zet de boel vast maar klaar.

 4. @Olsman: Heb dat aan CBS gevraagd, er is geen soortgelijke mineralenbalans voor andere sectoren, wel berekeningen over stikstofemissies naar de lucht en over deposities. Die zijn op de website van het CBS te vinden in een dossier stikstof (onder maatschappij > natuur en milieu > dossier stikstof).

 5. @Armer: Het deel wat verloren gaat naar de bodem is de stikstof die uitspoelt. Die komt op verschillende manieren op het land terecht. Het CBS heeft een stroomschema gemaakt dat wellicht verduidelijkt wat hier bedoeld wordt. Is hier te zien en wordt zo toegevoegd aan dit bericht:

  Zelfde geldt voor de stikstof die de lucht in gaat: dat is stikstof die niet is afgevangen door luchtwassers etc.deze reactie is automatisch gemodereerd

  1. Ah een link plaatsen mag niet, maar je kunt het stroomschema zien op de website van CBS en staat zo ook in dit bericht.

 6. ‘Het grootste deel ging verloren naar de bodem’. Wat betekent dat? Is dat stikstof dat via mest op het land uitgereden wordt om de planten te voeden? Als dat zo is dan is die stikstof niet verloren maar circulair gebruik. Als de stikstof die de lucht in gaat afgevangen wordt met luchtwassers , dan kun je die ook hergebruiken.

  1. Nee via de bodum : dat is dus overbelasting wat de plant niet meer op kan nemen omdat het buiten het bereik van de wortels is

Beheer
WP Admin