Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Snoeihout opruimen in 1959: in de fik ermee

Door het te verbranden, kon in twee dagen tijd acht hectare snoeihout opgeruimd worden.

Over deze foto uit 1959 is vrij weinig bekend. Te zien is een ketel waarin snoeihout werd verbrand. Dat gebeurde vooral in de fruitteelt, waar na de pluk gesnoeid werd. De enorme hoeveelheden snoeiafval werden weggewerkt door het klein te knippen en er de brand in te steken. Op de foto staat dat drie man op deze manier in twee dagen tijd het snoeiafval van acht hectare kon wegwerken.

Tekst gaat door onder de foto

Overtollig snoeihout werd weggewerkt door het te verbranden. Op de foto in een ketel in de open lucht, maar sommige boeren stopten snoeihout in de kachel en hielden zo de keuken lekker warm. Boerinnen konden er ook de oven mee stoken. - Foto: Misset
Overtollig snoeihout werd weggewerkt door het te verbranden. Op de foto in een ketel in de open lucht, maar sommige boeren stopten snoeihout in de kachel en hielden zo de keuken lekker warm. Boerinnen konden er ook de oven mee stoken. - Foto: Misset

Plens petroleum

Het was vroeger een vrij gebruikelijke methode maar tegenwoordig zou het ondenkbaar zijn. Buiten vuren stoken is nu aan strikte voorwaarden gebonden, vaak is er een vergunning of ontheffing voor nodig. Maar daar deden ze vroeger niet aan. Als het natte snoeihout niet wilde branden, dan ging er rustig nog een plens petroleum overheen. Ook dat is nu ondenkbaar.

Snoeihout ging niet op alle bedrijven in de allesbrander. Wie vee had, voerde het soms gedeeltelijk aan de koeien. Vaak werden ook gedurende het seizoen voorraden aangelegd om er ’s winters de kachel mee aan te kunnen maken. De dunne takjes en twijgjes vatten snel vlam en vormden zo een gloeiendhete basis voor het grovere hout.

Onder die voorraden snoeihout wemelde het vaak van het gedierte. Muizen en ratten konden zich er verschuilen net als egels, spinnen, salamanders, padden en allerlei insecten. Om die reden worden zulke snoeihoutstapels nu gezien als gunstig voor de biodiversiteit, maar dat was vroeger niet het hoofdmotief.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Nee, nu is het natuurlijk beter. Snoeihout verbranden in de buitenlucht geeft vervuiling. Nu komt er een trekker die het snoeihout afknipt , verzameld en door een andere machine het verkleind wordt. Daarna naar de opslag van de boer. En na een droogtijd het met een vrachtwagen naar de pelletsfabriek. Na het persen van de pellets in zakken naar de winkels. Als je alle energie optelt wat deze waanzin heeft gekost kun je concluderen dat mensen nu niet slimmer zijn indanks hun dure studies.

    1. @Armer. Jouw verhaal gaat oo op voor bermmaaisel. Eind vorig eeuw zijn er al berekeningen gemaakt door een spinoff van de TU Twente en die concludeerden dat het afvoeren van bermmaaisel meer koste dan het opbracht aan energie en daarmee was hen het project energie winning uit maaisel over en uit. Nu plaggen we ook de heide veldjes om te zorgen voor nieuwe frisse heide, vroeger ging er de fik in, alle oude heide weg alle plaagdieren weg. en weer frisse heide voor de schapen. Nee in deze tijd moet alles veel geld kosten en de Groene kiezer kiest hiervoor, hij weet niet beter en gelooft alle zgn. wetenschappelijke piblukaties.

    2. De domheid van overheden kent geen grenzen. We hoeven denk ik niet lang meer te wachten tot de overheid subsidie gaat verstrekken voor het plaatsen van stadion verlichting op zonnepanelen velden zodat het land 24 uur per dag van “groene” stroom kan worden voorzien. Ventilatoren om windturbines aan het draaien te houden als het niet waait mogen uiteraard niet ontbreken voor het “aanjagen” van een robuste economie…

Beheer
WP Admin