De locatie waar Meta, het moederbedrijf van Facebook, mogelijk een datacenter wil bouwen in de gemeente Zeewolde. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Senaat wil grondverkoop datacenter Zeewolde opschorten

De Eerste Kamer wil dat het Rijksvastgoedbedrijf voorlopig geen landbouwgronden in Zeewolde verkoopt aan Meta, het moederbedrijf van Facebook. Een motie van senator Nico Koffeman (Partij voor de Dieren) kreeg een ruime meerderheid in de senaat. Alleen de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden tegen.

De motie werd dinsdagavond 21 december aangenomen bij de behandeling van de landbouwbegroting. De vestiging van een datacenter voor Facebook in Zeewolde houdt de gemoederen in Zeewolde en daarbuiten al geruime tijd bezig. De gemeenteraad besloot vorige week het bestemmingsplan te wijzigen, zodat de vestiging van het datacenter in principe kan worden voortgezet.

Vruchtbare landbouwgrond

Landelijk is er weerstand tegen de vestiging. Niko Koffeman zei in het debat dat het energieverbruik van het datacenter overeenkomt met de productie van 115 windmolens van 4 megawatt, te vergelijken met het stroomgebruik van 460.000 huishoudens. Bovendien vindt Koffeman dat vruchtbare landbouwgrond niet in handen zou moeten vallen van een ‘hyperscale datacenter’.

Landbouwminister Schouten wil de vingers niet branden aan het dossier.“Ik ga over veel dingen maar niet over het Rijksvastgoedbedrijf”, aldus de minister, die daarbij verwees naar haar collega Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Volgens de aangenomen motie is de vestiging van het datacenter in Zeewolde in strijd met het algemeen belang en met wat in het coalitieakkoord is opgenomen over datacenters en een goede ruimtelijke inrichting. Voordat het Rijksvastgoedbedrijf de landbouwgrond verkoopt, moet er een nieuwe kabinetsvisie voor de ruimtelijke inrichting en datacenters liggen, zegt de Eerste Kamer.

Beheer
WP Admin