Melkveehouders en kalverhouders kunnen van elkaar leren wat betreft kalveropfok. Meer samenwerking is voor de toekomst nodig. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Sectoren zetten kalf centraal op jongerendag

Melkveehouder en kalverhouder zijn door het kalf met elkaar verbonden. Een jongerendag moet meer samenwerking stimuleren. Zo’n dag voor jonge kalverhouders, melkveehouders en veehandelaren wordt op 19 april in Nijkerk georganiseerd.

Kennismakelaars Henriëtte Rozendaal en Lilian van Uhm willen met de jongerendag ‘Presteren doe je niet alleen’ het kalf bij zowel kalver- als melkveehouders op de kaart zetten. Beide sectoren werken veelal los van elkaar en hebben weinig weet van elkaars bedrijven. Daar moet volgens de kennismakelaars verandering in komen. “Beide sectoren zijn niet los van elkaar te zien. Er is één grote bindende factor: het kalf”, vertelt Rozendaal.

Meer samenwerking

Het idee voor de jongerendag ontstond na afloop van de jongerendag kalverhouderij 2023. Daar bleken jonge kalverhouders meer in contact te willen komen met melkveehouders. “Met het oog op de toekomst zal er meer samengewerkt moeten worden. Melkveehouders willen weten hoe ze daarbij het beste de kalveren kunnen voeren. In de eerste vier weken kunnen kalveren al behoorlijk ruwvoer eten. Dat afstemmen geeft een win-winsituatie. Ik denk dat de kalversector daarin nog meer naar buiten kan treden”, stelt Rozendaal.

Aan de andere kant speelt het antibioticagebruik. De kalverhouderij moet daarin stappen zetten en is daarin gebaat bij een goede start. “Ook is het van belang dat een kalverhouder weet waarmee een kalf bij de fokker al behandeld is. En met de 28-dagenregeling kunnen kalveren ziektes ontwikkelen op het fokbedrijf wat nu niet gebeurt. Daarover informatie te delen, komt zowel fok- als vleeskalf ten goede”, zegt Van Uhm.

Presentaties over marktkansen

De jongerendag voor jonge kalverhouders, melkveehouders en veehandelaren wordt op 19 april in Nijkerk georganiseerd. De dag bestaat uit workshops waarbij beide sectoren centraal staan en presentaties over marktkansen en succesvol samen ondernemen. Aanmelden kan op de website.

Dit platform wordt hierna gebruikt voor meer initiatieven om de melkveehouderij en kalverhouderij samen te laten optrekken.

Beheer
WP Admin