Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Schouten ziet toch brood in ‘stikstof-autoriteit’

Er komt waarschijnlijk toch een ‘wetenschappelijke autoriteit’ die onafhankelijk advies kan geven over ecologische vraagstukken.

Dat zegt landbouwminister Carola Schouten in antwoord op vragen die zijn gesteld bij de behandeling van de landbouwbegroting.

De minister zegt dat er “op dit moment wordt gewerkt aan de invulling van die toekomstige ecologische autoriteit”. Zij onderschrijft het belang van de instelling van een wetenschappelijke autoriteit die vanuit een onafhankelijke positie over ecologische vraagstukken kan adviseren.

Lostrekken van stikstofproblematiek

Tot nu toe heeft de minister zich niet zo duidelijk uitgesproken over de instelling van een autoriteit, die kan bijdragen aan het lostrekken van de stikstofproblematiek. In juli stelde ze nog in een brief aan de Tweede Kamer dat ze onvoldoende meerwaarde zag in van een wetenschappelijke autoriteit. De minister heeft hier inmiddels een verkenning naar laten doen. De autoriteit zou onder andere kunnen helpen de wetenschappelijke inzichten op gebied van stikstof beter bij de rechter over het voetlicht te brengen.

Brug slaan tussen beleid, ecologie en juridische praktijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in 2019 al gepleit voor de instelling van een wetenschappelijke autoriteit.

Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) vroeg bij de begrotingsbehandeling waarom zo’n wetenschappelijk instelling er nog niet is.

Het PBL ziet twee belangrijke taken voor een wetenschappelijke autoriteit: de beoordeling van de gebruikte monitoringssystemen en beoordelingsmethodes en het wetenschappelijk toetsen van de effecten van het beleid. De autoriteit kan volgens het PBL een brug slaan tussen beleid, de ecologie en de juridische praktijk.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. leuk, maar alles valt of staat met de bemensing van zo’n autoriteit. waar in de gepolariseerde samenleving vinden we nog objectieve wetenschappers/functionarissen zonder “dubbele agenda”?

Beheer
WP Admin