Demissionair minister van landbouw Carola Schouten. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Schouten: salderen niet in gevaar door Rav-uitspraak

De uitspraak van de voorzieningenrechter in Noord-Nederland over de toepassing van de Rav-factoren voor emissiearme stallen heeft geen effect op intern of extern salderen, zegt demissionair landbouwminister Carola Schouten.

In antwoord op Kamervragen van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) stelt Schouten dat de uitspraak uitsluitend betrekking heeft op de diercategorie van de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) code A.1.28, niet op de Rav-factoren in het algemeen.

“De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland heeft vooralsnog geen gevolgen voor de provinciale beleidsregels intern en extern salderen, en ook niet voor de stikstofaanpak van het kabinet”, aldus de minister.

Natuurvergunning onterecht afgegegeven

De rechter oordeelde dat bij de toegekende vergunning voor de stal er onvoldoende wetenschappelijke zekerheid bestond dat de toegekende emissiefactoren kloppen. Om die reden vond de rechter dat de natuurvergunning niet had mogen worden afgegeven.

Zorgen bij veehouders

De uitspraak heeft onder veehouders tot zorgen geleid, omdat met de rechterlijke uitspraak onzekerheid ontstaat over de toepassing van emissiearme huisvestingssystemen die in de Regeling ammoniak en veehouderij zijn opgenomen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin