AlgemeenNieuws

Rundvlees belast milieu het meest

Amsterdam – De rundvleesketen belast het milieu het zwaarst, de milieubelasting is zwaarder dan bij de productie van kip, varken eieren of melk. Dat blijkt uit een analyse van Amerikaanse en Israëlische wetenschappers in PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America). De resultaten zijn overduidelijk, aldus NRC Handelsblad.

De productie van rundvlees vraagt wel 28 keer meer landoppervlak, elf keer meer irrigatiewater en zes keer meer kunstmest vergeleken met het gemiddelde van de andere vier categorieën. Ook komt er vijf keer meer broeikasgas bij vrij. De productie van kippen- of varkensvlees, eieren en melk ligt qua milieu-impact bij elkaar in de buurt.

De Amerikaanse en Israëlische wetenschappers pleiten voor meer politiek beleid om de consumptie van vlees, in ieder geval rundvlees, te beperken. In maart van dit jaar stelde een groep landbouwbiologen in Nature al voor, de consumptie van rood vlees te beperken tot 300 gram per persoon per week.

De nu gepubliceerde analyse beperkt zich tot de Verenigde Staten, maar is grofweg in lijn met eerdere internationale studies. Onderzoekers van Wageningen Universiteit concludeerden in 2010 in een meta-analyse (op basis van 16 eerder gepubliceerde studies) ook al dat rundvlees duidelijk de hoogste milieu-impact had.

Dat rundvee zo slecht scoort komt volgens de onderzoekers vooral doordat de omzetting van voer in spiermassa bij hen het minst efficiënt verloopt. Ze eten veel ruwvoer (gras, hooi, voederbieten) dat moeilijk en beperkt verteerbaar is. Het houden van vleesvee vergt verhoudingsgewijs veel voer – granen en weiland – en dus veel landoppervlak, water en kunstmest.

In de huidige studie scoort rundvlees nog veel slechter dan in het Wageningse onderzoek van vier jaar geleden. Volgens de Wageningers was er vijf keer zoveel landoppervlakte nodig voor rundvlees, maar nu blijkt dat wel 28 keer meer. Het zou te maken kunnen hebben met verschillen in de voersamenstelling of de manier van houden (buiten of in stallen).

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin