Biodiversiteit is een van de onderdelen die Rabobank gebruikt om de duurzaamheid van bedrijven te meten. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Rabobank wil duurzame beloning verbreden

Rabobank onderzoekt om proef met rentekorting voor duurzame bedrijven, door te ontwikkelen naar alle bedrijven.

Sinds dit jaar werkt Rabobank met een zogenoemde duurzaamheidsindex om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven inzichtelijk te maken en te vergroten en werkt met drie categorieën (A, B en C), al naar gelang ze duurzaam werken. In een proef geeft Rabobank 0,2% rentekorting voor A-bedrijven met een financiering van meer dan € 1 miljoen, die de rente verlengen of nieuw financieren. Nu onderzoekt de bank of dit ook kan bij bedrijven met een lagere financiering.

De aspecten van de index zijn nu:

  • emissiebeperkende maatregelen;
  • een MDV-stal;
  • verbinding met omgeving en maatschappij;
  • mate van weidegang;
  • aandeel grasland;
  • biodiversiteit en natuuronderhoud;
  • grondgebondenheid.

Ook keurmerken, samenwerking groene stroom en voeren van bijproducten tellen mee.

KringloopWijzer

In een nieuwe versie komen waarschijnlijk meer meetbare normen, ook vanuit de KringloopWijzer; uiteindelijk moet zo’n 15% van de klanten erin kunnen vallen, aldus sectormanager Marijn Dekkers. Hij geeft aan dat bedrijven aan meerdere aspecten moeten voldoen. Zo kunnen ook intensieve bedrijven die iets extra’s doen korting krijgen.

Analyse toont dat A-bedrijven gemiddeld meer grond hebben, extensiever zijn met een wat lagere melkproductie (zie tabel). De melkprijs is iets hoger en de bedrijven halen extra inkomsten uit bijvoorbeeld energieproductie of natuurbeheer. Ondanks dat enkele kostenposten hoger liggen, hebben A-bedrijven € 0,67 per 100 kilo melk meer ruimte voor vervangingsinvesteringen dan B- en C-bedrijven.

Extra inkomsten zijn volgens de bank hard nodig om duurzaamheidsstappen te zetten. Bedrijven zonder extra inkomsten kunnen het mogelijk zoeken in nieuwe marktconcepten. De impact van de rentekorting is beperkt, maar Dekkers ziet het als onderdeel van gestapelde financiële voordelen voor duurzame bedrijven. Alles bij elkaar kan dat een verschil maken.

Reacties

  1. Ze hebben zelf de zaak mee opgeblazen . Het moest maar vooruit en groter . De RABO heeft altijd de mond vol van betrokken zijn bij . Maar dat is allang niet zo . Ze zijn gewoon voor de winst . Ze hebben de kleine filialen op dorpen gesloten en nu zijn ze bezig met de grotere te sluiten . Ze komen steeds verder van de de klant af te staan . Veel klanten zijn ook lid . Dit geld zeker voor de zakelijke klanten . Boeren vallen hier ook onder . Dus vraag ik mij af is dit de wens van de leden of opgelegd door directie van de RABO . Het mag en kan niet zijn dat trouwe leden gedwongen worden om bedrijven snel aan te passen om rente verhogingen te voorkomen . Als de rente dan lager kan is een teken dat we met zijn alle te veel rente betalen . Want de spaarder beurt al niets meer en daar is niets te halen . Bij bij veel negatieve rente vluchten ze als spaarder wel in andere manier van geld wegzetten .De doelstelling kan wel goed zijn maar of dat de manier waarop en het tijdspad goed zijn vraag ik mij af . En is dit in samenspraak met de leden besproken . Kan mij ook voorstellen dat een burger ook wel lagere rente wil als zijn of haar huis aan meer zaken voldoet als van de gemiddelde woning .

  2. Als het maar geen bonus/malus systeem wordt. Want dan zijn er boeren die in groep c zitten die een rente verhoging krijgen en daardoor financieel nooit de kans krijgen om te “verduurzamen”…

  3. Het gevolg van deze benadering zou kunnen zijn, het instellen van een controle apparaat om te bewijzen dat je in de groep valt die recht heeft op korting. Of we al niet meer dan genoeg Bureuacratie hebben in dit land. Den Haag heeft geen idee wat de overdreven bureuacratie meer kost dan in goed vertrouwen de maatschappij tegemoed te treden. We hebben gezien hoe de kosten voor de Toeslagen affaire en de Aardbevingschade in Groningen oplopen en er nog steeds geen oplossing is gevonden voor de gedupeerden. De bedragen gemoeit met de zgn. eerlijke verdeling bedragen tot nu toe meer dan de toegekende schade bedragen. Deze kosten zullen blijven oplopen zolang de schades noiet worden uitbetaald. Willen we als landbouw nog meer Controels dan we al hebben?

    1. Ik denk dat de rabo zelf bepaald wie in welke groep zit. Je kunt niet allemaal in groep A zitten want daar is maar plaats voor 15% van de boeren. Het is dus een glijdende schaal: zit je in groepA en wil je daar blijven, dan zul je er steeds meer voor moeten doen. De bekende wortel voor de kartrekkende geit. De rabo-top wil groen uitstralen en misbruikt hierbij de boer.

  4. Nederlandse banken gebruiken hoge rentepercentages. Hier in frankrijk leen je voor tien jaar vast tegen 0,8% voor aankoop van trekkers, werktuigen of melkrobots.
    Boeren hebben100 jaar geleden geen rabo opgericht om rentekorting te geven voor linkse hobbies van d66 managers in de top. Rentekorting op opgeblazen tarieven. Daarnaast heel slecht om boeren in klassen in te delen. Moeten wij dat ook bij banken doen? Banken die de ene boete na de ander kregen omdat ze fraudeerden? Financiele producten verkochten om mensen te .aaien? Ik denk dat rabo zelf in de C- groep zit.

Beheer
WP Admin