Momenteel wordt 3% van de rundveemest en 14% van de varkensmest vergist. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Rabobank: Toekomstgerichte veehouder vergist mest

Monomestvergisting wordt een integrale oplossing op veehouderijbedrijven om gasvormige emissies te reduceren en het verdienmodel te versterken.

Toekomstgerichte veehouderijbedrijven hebben binnen vijftien jaar een vergister op hun erf staan of leveren mest aan een vergister. Dat verwacht Rabobank. De bank ziet monomestvergisting in 2040 als bestanddeel van een duurzame veehouderij. Biogas was nog nooit zo hot als nu, zei Hans van den Boom, business developer duurzaam ondernemen van Rabobank, tijdens een symposium van het Nederlands Centrum Mestverwaarding (NCM) in Zwolle.

In 2030 verplicht 20% groengas

Het grote verschil met vijf jaar geleden is dat groengasproductie is getransformeerd van een subsidie- naar een marktgedreven activiteit. De overheidsambitie is namelijk dat in 2030 verplicht 20% groengas wordt gemengd bij fossiel gas. De energie- en brandstofsector willen daarom langetermijncontracten afsluiten, financieren of aandeelhouder worden van groengasprojecten. Dit betreft bedrijven als Shell, Total, Vitol of Vattenfall. De verwachting van Rabobank is dat groengascertificaten of certificaten voor vergroening van vervoer (HBE) in 2030 meer opbrengen dat de SDE-subsidie. Die laatste inkomstenbron kan dan worden stopgezet. Om aan de overheidsambitie te voldoen moet de groengasproductie omhoog van 250 miljoen kuub nu naar 2 miljard kuub over zes jaar.

SDE-subsidie monomestvergister

Vooralsnog is de SDE-subsidie leidend voor de financiering van een monomestvergister. De SDE (garantieprijs, red.) is € 1,50 per kuub gas in 2023. Rabobank adviseert monomestvergisters te bouwen met een minimale schaalgrootte van 15.000 ton op jaarbasis. Dat volume is om diverse redenen nodig voor een solide businessmodel: de wetgeving kan veranderen. Ook na afloop van de SDE-subsidie moet een verdienmodel overblijven. En mogelijk zijn aanvullende investeringen gewenst, zoals een stikstofstripper om kunstmestvervanger te produceren, legt Van den Boom uit. Met een klein project loop je dan al snel vast.

Kostprijs van meerdere kleine vergisters is hoger dan van een grote

Deze ondergrens betekent dat het veelal noodzakelijk is mest aan te voeren om aan het volume te komen. Dit maakt de vergunningverlening complexer. Op bedrijfsniveau vergisten en collectief groengas produceren uit biogas (Biohub, red.) ziet Rabobank niet erg zitten. De kostprijs van meerdere kleine vergisters is hoger dan van een grote. Zowel de bouw als de exploitatie.

Momenteel wordt 3% van de rundveemest en 14% van de varkensmest vergist. Als de helft van het mestvolume wordt vergist (na mogelijk 30% krimp van de veehouderij) levert dit 450 miljoen kuub groen gas op. Nog lang niet genoeg om aan de bijmengverplichting te voldoen. Momenteel gaat echter al ruim 2 miljoen ton mest naar een centrale verwerkingslocatie, zonder vergister. Een paar voorbeelden zijn Greenferm, Merensteyn en Moerdijk. Hier zit groen gaspotentieel. Monomestvergisting op het boerenerf vergt naast schaalgrootte ook vakmanschap en marktkennis, stelt Rabobank. Want marktkansen betekent dikwijls ook -risico’s.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

 1. Monovergisting voor toekomst gerichte boer?
  In de weideperiode de koeien 20 uur buiten, dan is er te weinig mest om de monovergister te laten draaien.
  Weideboeren zijn dus ten dode opgeschreven?

 2. Dit zou volgens Rob Jetten het nieuwe verdienmodel moeten worden voor de agrarische ondernemer…….en een goed punt uit de reactie van de heer Schuts …..een toekomstig gerichte bank….Rabobank moet de regie nemen en de ondernemers ondersteunen in de productie van groengas en dat in combinatie met de andere maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie mestverwaarding, en als benoemd stikstofreductie en e.d die aan dit dosier zijn verbonden.Het is toch gek voor woorden dat een Shell, Vattenvall , Total en andere grootspelers op de energiemarkt ook hier weer met het economische gewin gaan lopen en de regie krijgen…en de individuele ondernemer in de agrarische sector weer het nakijken heeft.De Nederlandse verwarmingsindustrie ondersteunt groengas in combinatie met hun hybride warmtepomp, veel plattelands regio’s en gemeentes hebben behoefte aan groengas voor hun gebouwde omgeving …waarom dan niet in vorm van een gezamelijke agrarische energiecoperatie….de LTO ZLTO,LLTB en vele andere agrarische belangenorganisaties hechten waarde aan een duurzaam toekomst perspectief voor hun leden…..waarom dan hier niet een bank als de Rabobank die hier gezamelijk met de stakeholders de regie neemt…….tot slot als we met zijn alle naar elkaar kijken en niemand een keertje out of te box durft denken en te doen blijft alles bij het oude en komen we nooit uit deze impasse….

 3. Een geweldig idee @ schuts. Rabo plaats naast elk bankgebouw een vergister en drukt daardoor de winst. In feite betaalt rabo mét de belastingsdienst het groene grapje. Als elk lid van de rabo dat plan steunt op de jaarvergadering dan is het zo geregeld.

 4. Laten we het omdraaien , een toekomst gerichte bank loopt voorop en gaat zelf investeren in die monovergisters en stelt ze ter beschikking aan de veehouderij.
  Kunnen ze meteen wat doen met die extreme winsten wat ze maken.
  Nu is het alleen maar een oproep voor grote investeringen te laten doen door boeren voor de rabo zijn eigen verdien model

Beheer
WP Admin