Proefproject laat boeren klimaatcredits verkopen
Boeren in het westelijk veenweidegebied gaan klimaatcredits verkopen, zodat ze betaald krijgen voor maatregelen die klimaatverandering tegen moeten gaan. Het is een proefproject van drie jaar van boeren, projectcoördinator Wij.land en Rabobank.
Boeren gaan koolstof in de bodem vastleggen, hiermee kan in potentie 1 Megaton CO2 bespaard worden, volgens de initiatiefnemers. Het gaat hier om maatregelen als niet meer ploegen of compost uitrijden. Daarnaast kunnen boeren hun uitstoot verminderen, bijvoorbeeld door minder fossiele brandstof en kunstmest te gebruiken of – specifiek in veenweidegebieden – het waterpeil te verhogen. De gerealiseerde klimaatwinst wordt berekend en verhandeld in de vorm van koolstofcredits.
In dit proefproject worden de kosten voor monitoring gedragen door Wij.land en Rabo Carbon Bank en komt circa 90% van de creditprijs bij de boer terecht. De bedrijven krijgen de helft van hun credits vooruitbetaald. De hoeveelheid credits wordt berekend op basis van een model dat Wij.land heeft ontwikkeld voor het westelijk veenweidegebied.
Het concept om boerenmaatregelen te ‘verkopen’, is geen nieuw idee. In het noorden van het land bestaat bijvoorbeeld het concept ’Valuta voor Veen’ wat op eenzelfde manier te werk gaat.