Partner
Foto: Val-Co PluimveePartner

PolAIR-hogedruknevelkoeling houdt pluimveestal koel

Koeling van pluimveestallen is belangrijk geworden door klimaatsverandering. Deze gaat gepaard met meer en langere warme perioden.

Ook vanwege een hogere groei en productie van de dieren door verbetering van de genetica en vanuit de eis voor een verhoogde diervriendelijkheid vanuit de consument, media en politiek is koeling van pluimveestallen van belang. Het creëren van een goed stalklimaat met optimale productieomstandigheden, zonder productieverlies bij warm weer, is een goede en betaalbare investering. Die investering kun je in één hittegolf terugverdienen.

Koelsystemen

In pluimveestallen wordt vooral gebruikgemaakt van hogedruk nevelkoeling. Ook padcooling, die volgens hetzelfde koelprincipe werken, worden toegepast. Echter, padcooling kan wel twee tot drie keer duurder zijn dan nevelkoeling, het vergt meer onderhoud en aandacht, met name bij vorst. Onder bepaalde voorwaarden kan met padcooling een iets hoger koeleffect, tot enkele graden meer, worden behaald. Of dit de extra investering waard is? Daarover verschillen de meningen.

Werking koeling

Hogedruknevelkoelsystemen vernevelen water tot een fijne mist die evaporeert, waardoor de lucht afkoelt. Bij dit proces wordt warmte onttrokken aan de lucht. Dat is nodig voor het verdampen van de nevel. De luchttemperatuur daalt en de relatieve luchtvochtigheid wordt hoger.

In West-Europa is de relatieve luchtvochtigheid in warme perioden overwegend laag genoeg om deze te kunnen verhogen zonder dat dit ademhalingsproblemen bij pluimvee veroorzaakt of dat het strooisel vochtig wordt. Daarnaast is de verse ventilatielucht kouder dan de stallucht. Bij opwarming in de stal daalt de relatieve luchtvochtigheid. Deze ruimte in luchtvochtigheid is belangrijk voor de afvoer van vocht geproduceerd door de kippen. Ook kan dit voor koeling worden gebruikt.

Plaatsing nozzels

Een goede verdeling van de nozzels en de nevel in de stal zorgt voor een goede en snelle vochtopname in de lucht en een uniforme temperatuur in de stal. Omdat tijdens het koelen de ventilatie op een hoog niveau staat met een relatief hoge luchtsnelheid, is plaatsing van de nozzels direct bij de inlaten niet noodzakelijk voor een optimale werking van het systeem.

Bij het gebruik van tunnelinlaten tijdens het koelen – dus geen evenredige verdeling van de inlaat van verse lucht in de stal – is het wel belangrijk om de verdeling van de nozzels hierop af te stemmen. Dit betekent dat de nozzels proportioneel aan de verdeling van de luchtinlaatcapaciteit geplaatst moeten worden in de stal.

Met hogedrukverneveling beheers je zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid effectief . Zo vermindert ook de hoeveelheid (fijn) stof en mogelijke besmettingen via de lucht. Het is ook mogelijk via hogedrukkoeling andere toevoegingen te vernevelen, zoals voor ontsmetting. Daarbij is van belang dat deze middelen geen vervuiling geven of agressief zijn voor het systeem. Net als bij het gebruik van toevoegmiddelen in een drinkwatersysteem is het noodzakelijk het systeem goed na te spoelen met schoon water om problemen te voorkomen.

Roestvrijstalen nozzels

Betere en meer duurzame hogedrukvernevelingsystemen maken gebruik van nozzels die volledig gemaakt zijn van hoogwaardig roestvrijstaal. Deze nozzels hebben een nozzelpin en een anti-lekvoorziening tegen nadruppen van het systeem. Door de inkepingen in de nozzelpin draait deze, aangedreven door de waterdruk, met hoge snelheid rond tijdens het vernevelen. Hierbij worden de waterdeeltjes maximaal verkleind tot een zeer fijne mist. Dit voorkomt kalksteenaanslag en vervuiling van de nozzelopening.

Het enige kunststof onderdeel van deze nozzel, het balletje, sluit via het veertje de nozzel af nadat de pompdruk wegvalt. Daardoor blijft er geen water uit de leidingen nadruppen en worden natte plekken op de vloer, in het strooisel of in het gewas voorkomen.

Roestvrijstalen nozzel VAL-CO PolAIR

Het unieke aan VAL-CO PolAIR is dat deze bijna volledig roestvrijstalen nozzel de fijnste nevel produceert, waarbij het hoogst haalbare koeleffect wordt bereikt zonder neerslag van vocht. PolAIR staat bekend om zijn duurzaamheid en het jarenlang probleemloos functioneren bij minimaal onderhoud.

Het systeem is berekend op een werkdruk van 70 tot 105 bar, terwijl voor kippenstallen normaal 70 tot 80 bar gebruikt wordt. De geproduceerde nevel heeft een zeer fijne druppelgrootte van gemiddeld 10 tot 15 micron. Per nozzel wordt ongeveer 6,4 liter water per uur vernevelt. Dat is 2,5 tot 3,0 gr water/m3 lucht.

Beeld van hoe de roestvrijstalen PolAIR nozzel is opgebouwd.
Beeld van hoe de roestvrijstalen PolAIR nozzel is opgebouwd. Afbeelding: Val-Co
Beheer
WP Admin